Figueres farà un pla específic amb Mossos i Guàrdia Urbana per combatre l'increment de furts

Casellas explica que entre gener i setembre van pujar un 32%

La Guàrdia Urbana de Figueres (Alt Empordà) i els Mossos d'Esquadra treballen en un pla específic per combatre l'increment de furts a la ciutat. El vicealcalde i regidor de Seguretat, Pere Casellas, diu que la majoria de delictes van baixar entre gener i setembre del 2022 però que no ha passat el mateix amb els furts, que han pujat un 32%.

Si es comparen amb dades del 2021, durant el mateix període van incrementar un 33,4%. Casellas ha lliurat l'informe amb les dades a l'oposició i l'ha penjat al web de l'Ajuntament en un "exercici de transparència" per lluitar contra les "fake news" i la sensació creixent d'inseguretat. Malgrat això, ha admès que mentre hi hagi delictes, hi haurà feina a fer.

En aquest sentit, ha explicat que segons les últimes dades del portal de criminalitat d'Interior, entre gener i setembre del 2022, a Figueres van pujar un 28% el nombre de delictes respecte dels nou primers mesos del 2021. Es tracta d'una xifra, ha dit Casellas, lleugerament superior a la mitjana de la demarcació (24%) i de la mitjana catalana (26%) però que situa la ciutat "dins la tendència general". I més, ha dit, tenint en compte que es comparen amb dades del 2021, un any amb restriccions i limitacions de mobilitat per la pandèmia.

Casellas ha recordat que, per les seves característiques, Figueres sempre ha estat per sobre de la mitjana però que, precisament la seva situació fronterera i turística, fan que hi calgui una anàlisi especial.

Malgrat aquestes dades, el vicealcalde ha dit que entre gener i setembre del 2022 s'ha registrat un clar "canvi de tendència" i un "comportament millor respecte de la resta de la demarcació". Així, entre el primer i el tercer trimestre del 22 el nombre de delictes ha Figueres van créixer un 8% mentre que a la resta de la demarcació ho van fer en un 39%.  

Durant aquest període, ha insistit, han baixat els robatoris amb força (-53%), els a interior de domicili (-29%) i els robatoris amb violència (-4%). El que no han baixat, però, ha estat els petits delictes i, molt especialment, els furts.

Casellas ha assegurat que els furts són a hores d'ara un dels principals problemes que té la ciutat i que per combatre'ls, la Guàrdia Urbana en col·laboració amb els Mossos està treballant en un pla específic. Tot i que no n'han transcendit els detalls ni quan es posarà en marxa, el vicealcalde ha avançat que comptarà amb dispositius i campanyes de proximitat per "prevenir millor i frenar el seu creixement". Entre gener i setembre, aquest tipus de delictes han pujat un 32%.

En l'àmbit polític, Casellas també ha volgut llençar una "reflexió" i ha apuntat als anteriors governs, a qui ha acusat d'haver-los deixat en herència un cos "limitat". A tot això, ha dit, cal sumar-hi un descens "progressiu" de Mossos d'Esquadra. "Arrosseguem una manca d'efectius per la mala gestió municipal i la mala planificació d'Interior. I això cal dir-ho", ha afirmat.

La regió policial pròpia

No obstant això, ha precisat que recentment s'ha incrementat la plantilla de Mossos amb set agents i que, "per primera vegada", Interior té sobre la taula la proposta de crear regió policial pròpia. "Està previst parlar-ne amb el departament i també està prevista una major dotació d'agents de l'ABP en l'àmbit de l'ordre públic", ha precisat.