L'institut Narcís Xifra de Girona es quedarà sense 1er d'ESO el curs vinent

L'objectiu és convertir el centre en un "referent" en la formació professional

El Departament d'Educació vol convertir l'institut Narcís Xifra de Girona en un centre "d'excel·lència" i un "referent" en la formació professional a partir del curs 23/24. Per engegar aquest camí, el departament ha anunciat que s'eliminaran les dues línies de 1r d'ESO que actualment hi havia al centre i els alumnes que preveien cursar-lo aquí aniran a altres instituts.

El director d'Educació a Girona, Adam Manyé, ha explicat que s'acompanyarà a les famílies en el procés. "Faran l'ensenyament obligatori on sigui millor per ells i tornaran al Xifra a fer-hi la formació professional", ha dit.

Manyé ha emmarcat la decisió en el decret que ha de regular els centres de formació professional integrada i ha dit que la intenció és que no només s'hi ampliï l'oferta d'FP sinó que també s'hi oferiran batxillerats especialitzats.

Actualment, el centre té 1.590 alumnes, 1.185 dels quals hi estan cursant alguns del cicles formatius –de grau mitjà o superior- que s'hi ofereixen i que se centren en les famílies de la sanitat, l'electricitat i el manteniment i la imatge personal. En concret, se n'hi fan 13. Del total d'alumnes, 254 cursen la secundària obligatòria i 151 hi fan el batxillerat.

En la planificació del curs 23/24, Educació ha anunciat que eliminarà els dos grups de 1r d'ESO que aquest curs hi havia al centre. D'aquesta manera, a partir del curs que ve no hi començarà cap nova promoció de la secundària obligatòria. La resta d'estudiants de 2n, 3r i 4rt d'ESO hi acabaran cursant tot el cicle. També s'hi mantindrà el batxillerat però de cara als propers cursos la intenció és introduir-hi la figura del batxillerat especialitzat i "professionalitzador", que serà de tres cursos i que oferirà una alternativa als cicles formatius.

De moment, no ha transcendit si hi haurà nous cicles el curs que ve i quins seran, però Manyé ha avançat que la intenció és que el centre no només sigui un referent a la demarcació de Girona sinó, fins i tot, a tot Catalunya. A més, diu que l'actuació també permetrà "recosir la ciutat" i "igualar oportunitats" evitant la "segregació". De fet, les línies de 1r d'ESO que fins ara hi havia al centre tenien menys alumnes del que haurien de tenir i hi havia vacants. Ara els alumnes que hi havien de cursar el primer curs es repartiran en d'altres centres.

"No serà traumàtic"

Per ara, tampoc ha transcendit com es farà, però tant Manyé com el regidor d'Educació de Girona, Àdam Bertran, han insistit que no serà un procés "traumàtic" i que s'acompanyarà les famílies, amb qui es començarà a parlar aviat. Bertran també ha remarcat que estan treballant en la planificació del transport per fer-hi front. "Creiem que convertir-lo en un centre formatiu referent en educació post-obligatòria és bo. Només n'hi ha tres a tot Catalunya", ha insistit.