Una llei franquista dificulta la venda de pisos davant el mar a Platja d'Aro i Empuriabrava

Els nous propietaris no poden registrar l'immoble i, per tant, els bancs no els concedeixen hipoteques

Fins a 1.200 propietaris de pisos ubicats a primera línia de mar a Platja d'Aro (Baix Empordà) i Empuriabrava a Castelló d'Empúries (Alt Empordà) han vist com tenen problemes per vendre el seu habitatge o donar-lo en herència ja que posteriorment no és possible inscriure'l en el registre de la propietat.

La problemàtica radica en que es troben afectats per una llei franquista que els considerava en el seu dia "inundables" dins la zona de domini públic. Aquesta llei, que es va definir el 1945, va traçar un seguit de línies que delimitaven l'espai marítim i terrestre que, en alguns casos, passa pel bell mig dels apartaments segons ha informat Catalunya Ràdio. Durant la dècada dels anys seixanta i setanta, es va començar a construir de forma massiva en aquesta zona aprofitant una escletxa legal que definia l'immoble com a "edifici singular".

Ara però, després d'una modificació el 2013 de la llei de Costes per posar ordre en aquesta situació, ha posat en dificultats als actuals propietaris dels apartaments. A Platja d'Aro, per exemple, els afectats es troben entre l'avinguda de Cavall Bernat i fins un quilòmetre més al nord.

L'alcalde de Castell-Platja d'Aro, Maurici Jiménez, va explicar a l'emissora pública que han reclamat al govern central que modifiqui el traçat fent moure la línia, però no han obtingut resposta. La petició es va formular aquest març ara fa dos anys i l'Estat ha de contestar abans d'aquesta data.

La solució si no es rep contestació és interposar un contenciós per a defensar el seu posicionament. La polèmica es va iniciar el 2019 quan un nou registrador de la propietat de Platja d'Aro va decidir no registrar els apartaments perquè segons la llei es tractava d'un "bé de domini públic". Tot plegat va generar un efecte dominó perquè els nous compradors, al no ser capaços de registrar l'immoble, el banc no els concedeix una hipoteca.

En aquests moments es troben que els seus pisos s'estan devaluant davant la impossibilitat de vendre'ls i els veïns asseguren trobar-se indefensos.