Carme Simón, pregonera de la 16ena Fira del Fajol de Batet de la Serra

Tindrà lloc el proper 12 de febrer

Després de dos anys d’aturada arran les mesures de prevenció per la covid-19, els Amics del Fajol tornen a organitzar la Fira del Fajol de Batet de la Serra (Garrotxa) que enguany arriba a la seva setzena edició.

El pròxim diumenge 12 de febrer, Batet de la Serra s’omplirà amb aquesta mostra que té per objectiu promocionar aquest producte antigament molt conreat a la Garrotxa i potenciar-ne el consum. Per això, totes les activitats programades giren entorn el fajol, les seves aplicabilitats, beneficis i característiques.

Durant tot el dia, els assistents podran gaudir d’un mercat de productes de proximitat i d’artesania, de productes locals de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de la demostració de la destresa de la gent del poble amb l’art de batre, ventar i moldre el fajol així com tallers i demostracions d’oficis tradicionals com cisteller, picapedrer, xocolater, sabater i forjador. A més, també es podrà veure l’exposició d’animals de pagès amb la col·laboració d’empreses com porcs casolans Coromines, Jordi Vilarrasa, Can Rovira, Mas Godomar i Ponis de la Garrotxa.

Paral·lelament, també s’ha previst un taller d’introducció a les plantes remeieres i degustacions de tastets elaborats amb fajol a càrrec de representants de l’entitat Cuina Volcànica. Els tiquets es podran adquirir a la mateixa fira.

Finalment, també s’han previst proves per a la mainada com el concurs de dibuix infantil, tallers per a totes les edats, passejades amb ponis i actuacions musicals a càrrec d’en Batoies i les Perdius i balls tradicionals amb els Ministrers de l’Escola de Música d’Olot. En total hi col·laboren una trentena d’empreses, entitats i associacions d’Olot i de la comarca així com el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la Diputació de Girona, l’Ajuntament d’Olot i la Generalitat de Catalunya, entre altres.

Carme Simón, pregonera d’enguany

L’editora de ‘Llibres de Batet’ i veïna del poble, Carme Simón, serà l’encarregada de donar el tret de sortida a la fira amb el pregó que realitzarà a les 11 h. A més, l’acte comptarà amb la presentació d’Arnaiz Noguera i la presència de la Pubilla de Batet de la Serra, Ada Algueró.

Cal destacar que, com anys anteriors, l’organització ha previst l’entrega d’un guardó per a la millor parada de la Fira del Fajol que serà premiada amb un àpat per a dues persones a un restaurant de la zona.

La Fira del Fajol va néixer amb la voluntat de recuperar un producte que en l'entorn de la Garrotxa havia estat important i que a partir dels anys seixanta pràcticament es va deixar de cultivar.