La Sareb comença a signar contractes de lloguer social del bloc de Sant Narcís de Girona

L'Ajuntament s'ha compromès a seguir el mateix procediment amb l'edifici de Santa Eugènia

La Sareb ha signat tres contractes de lloguer social amb famílies que resideixen en el bloc del barri de Sant Narcís de Girona. Es tracta d'un conjunt de pisos que han passat a mans de l'empresa pública i que a finals de l'any passat volien fer fora a les famílies que hi vivien. Des d'aleshores el consistori ha estat fent informes de serveis socials per avaluar el grau de vulnerabilitat de cada família i acordar si es podien acollir al lloguer social. La intenció és repetir aquesta fórmula amb el bloc que hi ha al barri de Santa Eugènia, en una situació similar que el de Sant Narcís.

A principis de desembre l'Ajuntament de Girona va aconseguir frenar el desnonament del bloc de Sant Narcís, un grup d'habitatges que són propietat de la Sareb. El jutjat havia anunciat una data de desnonament per a tots els veïns, però el consistori va aconseguir paralitzar aquesta ordre amb el compromís d'avaluar la situació social de les famílies. La Sareb els va donar dos mesos de marge per estudiar cas per cas i decidir quins pisos havien d'acollir-se al lloguer social segons marca la llei de l'habitatge.

Dos mesos després, l'empresa ha començat a signar contractes de lloguer social. De moment ja hi ha tres famílies que han resolt la seva situació i s'espera que en els propers dies n'hi hagi més. El motiu és que els serveis socials han determinat que es tracta de persones vulnerables i per això cal que l'empresa els ofereixi un lloguer social.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) Girona – Salt ha assegurat que hi ha persones que habiten en aquests pisos que tenen un contracte laboral, però els ingressos "no els permeten pagar les despeses bàsiques" que els ofereix el mercat d'habitatge. Per això insisteixen en què cal que la Sareb es comprometi a firmar un lloguer social per a totes les persones que hi habiten. La regidora d'Habitatge de Girona, Annabel Moya, ha anunciat que seguiran pressionant a la Sareb fins que ho aconsegueixin.

Així ho ha comunicat Moya en una reunió aquest dimecres al vespre amb membres de la PAH Girona – Salt i algunes de les famílies que viuen en aquest bloc. En la trobada la plataforma ha demanat al consistori que els doni suport en la moció que es tramitarà al Parlament de Catalunya per exigir a la Sareb que apliqui lloguers socials a tots els veïns del bloc de Sant Narcís, el del barri de Santa Eugènia i el de Sant Julià de Ramis (Gironès).

L'Ajuntament de Girona negociarà amb la Sareb un lloguer social per a les famílies del bloc del barri de Sant Narcís (propietat de la companyia) que estaven pendents de ser desnonades. Ho ha comunicat aquest dimarts la regidora d'Habitatge, Anabel Moya, en una reunió amb la Plataforma d'Activistes per l'Habitatge (PAH) Girona-Salt. L'associació defensa que "tot i que n'hi ha que tenen contractes de treball, això no els permet pagar les despeses bàsiques i un lloguer de mercat", que afegeix que "les condicions dels lloguers les exclouen de la possibilitat de trobar un altre pis i, per tant, estan en situació d'exclusió residencial". Per ara, la Sareb ja ha signat els tres primers contactes i s'espera que la resta s'efectuïn aviat.

Pel que fa al bloc de Santa Eugènia, l'Ajuntament de Girona està determinat a actuar de la mateixa manera que amb el bloc de Sant Narcís, quan la propietat passi a ser de la Sareb. I és que en aquest cas, l'execució hipotecària s'està duent a terme i l'empresa encara no ha aconseguit la propietat de l'edifici.

En el cas del bloc afectat a Sant Julià de Ramis, la Sareb es va comprometre a finals de gener a estudiar cas per cas el de les dotze famílies que hi viuen per trobar una sortida. Ho va fer després de reunir-se a Madrid amb l'alcalde del municipi, Marc Puigtió, i amb representants de la Plataforma d'Activistes per l'Habitatge. Els inquilins del bloc tenien el desnonament previst pel 8 de febrer.