El servei d'emprenedoria d'Olot duplica les atencions respecte al 2020

Les dones són les que més ho utilitzen i gairebé tothom és de la comarca

El Servei d’Emprenedoria de l’Àrea d’Empresa i Emprenedoria de DinàmiG d'Olot (Garrotxa) ha portat a terme 226 atencions en el transcurs del 2022, 16 més que el 2021 i el doble que al 2020, quan varen ser 113. De les 156 persones ateses, principalment han estat emprenedores que s’han dirigit a aquest servei per rebre orientació i assessorament amb la voluntat d’establir les bases dels seus nous projectes empresarials. En concret, un 25% de les atencions s’han realitzat a negocis en actiu que volien suport en finançament, tràmits, subvencions i gestió econòmica.

Les dones continuen essent el perfil principal que utilitza el Servei d’Emprenedoria, que representa el 53% del total d’usuaris atesos. Pel que fa a la procedència, el 54% són d’Olot, seguit del 40% de diverses poblacions de la Garrotxa i un 6% de fora de la comarca. Aquestes xifres segueixen la tendència ja detectada el 2020 quan el 58% de les atencions van ser de dones i al 2021 es va arribar al 64%.

Pel que fa a la seva situació laboral, el 74% de les persones ateses són ciutadans i ciutadanes en actiu i el 45% disposen de formació universitària; i un 44% formació en educació secundària. Amb la voluntat de facilitar al màxim el servei, al llarg del 2022 s’ha continuat oferint les atencions en línia per ajudar en la mobilitat i la conciliació dels usuaris, tot i que el 96% de les atencions han estat de forma presencial.

Pel que fa a la tipologia de negocis creats; els 18 usuaris que han impulsat les seves empreses s’han focalitzat en diversos sectors tals com el comerç, la restauració, el servei a les persones (fisioteràpia, bellesa, entre d'altres), serveis a les empreses (mecànica agrària, mecanitzats, gestió energètica). Pel que fa a la xifra, es tracta del mateix nombre d’empreses creades que el 2019.

El Servei d’Emprenedoria és una de les línies de l’Àrea d’Empresa de DinàmiG des d’on s’impulsen projectes i accions que permeten incidir en la promoció d’activitats empresarials. A part, s’encarreguen de l'organització del Garrotxa Emprèn i dels Premis 100% Emprenedors, reconeixements dels quals en aquestes 9 edicions anteriors s’han rebut més d’un centenar de projectes i s’han entregat 33 distincions.

Un altre dels projectes que es porten a terme des d’aquesta àrea són els tallers d’emprenedoria en l’àmbit educatiu. Al llarg de l’any passat, s’han fet diverses sessions: de creativitat, focalitzades en la creació d’un pla d’empresa, models de negoci i experiències emprenedores.

Aquests tallers s’organitzen conjuntament amb l’Àrea de Cultura i Educació, i amb la col·laboració especial del Campus Garrotxa i d’emprenedors i emprenedores que han utilitzat el servei d’emprenedoria de DinàmiG.

En aquest sentit, durant el 2022 s’han dut a terme 25 sessions que han permès acostar el camp de l’emprenedoria a uns 450 estudiants garrotxins d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, una xifra que representa 170 alumnes més que al 2021. Alhora, des de principis d’any, ja s’han programat 11 sessions més a centres educatius amb un total de 240 alumnes.

A part, cal destacar els Seminaris d’Emprenedoria que es porten a terme amb la col·laboració de la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot (FES d’Olot) que permeten als assistents aprofundir en diferents temàtiques relacionades amb la planificació del negoci, finances, tràmits i comunicació. En total, aquest 2022 hi han assistit 186 participants.

Paral·lelament, els usuaris que ho requereixen, disposen de l’experiència del grup de mentors; un equip format per jubilats amb una àmplia trajectòria empresarial que es posen a disposició de les persones emprenedores per oferir-los el seu coneixement i experiència.

100% d’ocupació al coworking

L’Àrea d’Empresa de DinàmiG també s’encarrega de la gestió de l’espai de coworking Ca-nyera. Tres anys després de la seva posada en marxa es troba al 100% de la seva capacitat amb onze empreses que utilitzen divuit llocs de treball existents. Productores d’audiovisuals, agència de viatges i guiatge, arquitectura, estratègies de comunicació, anàlisi de dades i Big Data són algunes de les empreses situades al coworking.

L’espai de coworking Ca-nyera es troba al carrer Aigua número 5 d’Olot, consta de 175 m2 de superfície als antics Magatzems Guitart i forma part del conjunt d’accions impulsades des del PIAM del Nucli Antic per esdevenir un element dinamitzador i integrador del Nucli Antic.

L’Àrea d’Empresa, Emprenedoria i Comerç de DinàmiG atén presencialment amb cita prèvia i s’hi pot contactar via telèfon al 972 27 91 42 o a través del correu electrònic suport.empresa@dinamig.cat.