Gonzalo Bernardos, protagonista del proper 'Vies de diàleg'

La jornada tindrà lloc el 14 de maig a la Biblioteca Ernest Lluch

L’Ajuntament de Girona i la  L’Ajuntament de Girona i la Fundació Ernest Lluch, amb el suport del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, organitzen una nova edició de “Vies de diàleg”, que tindrà lloc el proper dimarts 14 de maig a la Biblioteca Ernest Lluch. El debat d’enguany se centrarà en l’anàlisi de la ètica del model econòmic actual i l’anàlisi de propostes alternatives que tinguin més en compte les persones i les col·lectivitats i comptarà amb la presència del professor Gonzalo Bernardos.

L’acte començarà a les 19 h, moment en el qual tindrà lloc la ponència de Gonzalo Bernardos, professor titular del Departament de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona. Tot seguit, a les 20 h, es durà a terme una taula rodona amb la presència del mateix Bernardos, de l’empresari Pere Cornellà i de Jordi Via, president de FETS (Finances ètiques i solidàries). El columnista econòmic d’El Punt-Avui, Esteve Vilanova moderarà la taula.
La dependència dels mercats financers, les grans inversions immobiliàries i d’altres de caràcter altament especulatiu, a l’esclatar la crisi, han posat de manifest males pràctiques que requeririen mecanismes de correcció i capacitat real d’intervenció. La necessitat de retorn a una economia productiva que estimuli l’ocupació i repercuteixi en el benestar dels conciutadans xoca, però, contra diversos murs. Amb la indignació per bandera s’ha situat a la banca i al sistema financer en l’ull de l’huracà.

En aquesta situació el model cooperatiu, l’economia del bé comú i les banques ètiques i solidàries, irrompen amb més força com a alternatives basades en posar en valor a la persona i a la col·lectivitat. Paral·lelament l’emprenedoria, les exportacions i les empreses d’alt valor afegit, esdevenen prèdiques encaminades a la regeneració econòmica del país. Com s’està duent a terme aquesta reactivació empresarial? Per quin model d’empresa s’està optant? Quins criteris econòmics i socials prevalen? L’èxit empresarial ha de fer-se tenint en compte els valors humans fonamentals, els factors de qualitat de vida i la satisfacció de les necessitats bàsiques? I la banca? Cal una regeneració basada en la transparència, el comportament ètic i la priorització d’una economia que pensi més en el bé comú que en la maximització de beneficis?

“Vies de diàleg” és una jornada de debat i reflexió sobre qüestions contemporànies i d’actualitat que pretén difondre el pensament i les idees d’Ernest Lluch i, al mateix temps, esdevenir un espai de debat i diàleg.