Metges de Catalunya desconvoca la vaga d'aquesta setmana

Balcells afirma que s'accelerarà un pla ja previst de mesures per millorar l'accessibilitat

Metges de Catalunya ha desconvocat la vaga després de pactar amb Salut una taula de treball permanent que tindrà per objecte millorar el sistema sanitari. Així ho ha explicat el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, que ha indicat al final de la reunió amb el Departament que la mesa permetrà els facultatius incidir en l'aplicació de noves mesures per millorar el servei.

De la seva banda, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha explicat que la negociació que ha permès desconvocar la vaga no ha estat tant el detall concret sobre quines millores s'han d'aplicar, que es tractaran en la taula de creació imminent, sinó la concepció d'un nou model sanitari més accessible i menys burocratitzat per als metges.

"Hem desconvocat una vaga, però ara comença molta feina", ha explicat el conseller Balcells, que ha especificat que, a banda de la taula de treball, també s'ha pactat un pla de mesures per millorar l'accessibilitat al servei. Es tracta d'un pla que, segons ha dit, ja estava previst, però ara "s'accelerarà".

Perquè a parer del conseller, el que ha quedat clar en aquests dos dies de vaga que sí han fet els professionals de la sanitat pública és el "descontentament", un malestar que, ha subratllat, "ve de lluny", i que ha remuntat a les retallades del 2010 i posteriorment a la pandèmia, entre d'altres factors.

Per això, més que entrar al detall sobre quin nombre de pacients ha de tenir l'agenda diària del metge o quanta estona se li ha de dedicar a cada usuari -extrems que es tractaran també a la taula de treball, així com l'organització del servei o la sobrecàrrega assistencial- Balcells ha opinat que la vaga s'ha pogut desconvocar perquè s'ha anat "més enllà", i s'ha pactat implementar un nou sistema -que no ha concretat- que entre d'altres comportarà una "desburocratització" de la feina del facultatiu.

Lleonart ha coincidit amb Balcells en l'ús d'aquest terme, però sobretot ha posat l'èmfasi en què, en virtut de la taula de treball pactada, Metges de Catalunya podrà "incidir" en les polítiques que es decideixin al Departament per millorar un sistema sanitari que està "en situació crítica". "D'idees en tenim i ja les hem posat sobre la taula, ara caldrà treballar-les", ha indicat el secretari general del sindicat.

La taula pactada, el desllorigador de la vaga, estarà conformada pel Departament de Salut, pel SalutCat, pel Consell del Col·legi de Metges i pel sindicat Metges de Catalunya. Pel que fa a les mesures urgents, el pla que Balcells assegura que ja estava previst, tractarà millores dels temps i condicions d'atenció als pacients, l'optimització d'agendes o desenvoluparà estudis de càrrega de treball, entre d'altres. També plantejarà mesures per, com s'ha esmentat, desburocratitzar les consultes.

"Ferm confiança en el compromís del Departament i del conseller per implementar mesures de forma urgent i immediata, mesures imprescindibles per a la retenció del talent mèdic", ha subratllat Lleonart.

D'altra banda, i com ja s'havia especificat en reunions anteriors, les reivindicacions de caire laboral, com millores de sou o altres, es derivaran a les negociacions dels convenis col·lectius respectius.