L'ascens del Girona FC aportaria 23 milions d'euros al territori

La ciutat es prepara i viu amb il·lusió una fita històrica per al futbol gironí

El Girona FC està a punt de fer història. Quan només falten quinze punts per disputar, ocupa la segons posició a la segona divisió i, per tant, està en zona d'ascens directe a primera. El club gironí mai ha estat a primera i, per tant, des del club i també des de l'ajuntament estan començant a fer previsions i a preparar-se davant aquesta possible fita històrica.

El club ha donat a conèixer aquest dijous un estudi que ha elaborat l'àrea econòmica del Girona FC sobre l'impacte econòmic que tindria l'ascens de l'equip a la lliga més important del món. L'estudi l'ha presentat el president, Joaquim Boadas, que ha detallat que s'han fixat en estudis elaborats a d'altres ciutats que també han vist els seus clubs ascendir -com Granada, Valladolid o Saragossa- i que s'ha fet "amb rigor i objectivitat".

Boadas no amaga que volen donar a conèixer l'impacte econòmic al territori just en un moment crucial. "Volem mostrar tot el que pot guanyar el territori amb l'ascens per buscar la màxima implicació de tothom", ha manifestat el president del club. El club veu que la possibilitat d'ascendir és cada vegada més a prop i, per això, volen fer partícips dels projecte a tothom. "Si aconseguim l'ascens volem demostrar que tothom hi guanyarà i necessitem un darrer esforç de tothom", ha manifestat.

En aquesta línia, el club també ha impulsat una nova ampliació de capital de 300.000 euros. Ja estan a la venda accions del club a partir de deu euros amb la intenció que el club pugui injectar diners i captar socis i accionistes. Actualment, el club ja té un miler d'accionistes. La darrera ampliació de capital proposada pel club -que ascendia pràcticament a un milió d'euros- no es va completar i només es van fer 800 accionistes que van aportar 40.000 euros. "Encara que no la completem el que compta és ingressar els diners que haguem recaptat i que cada vegada hi hagi més gent que se senti el club com si fos seu", ha detallat.

23 MEUR d'impacte

Les dades de l'estudi que ha presentat el president del Girona FC parlen d'un impacte econòmic global de 23 MEUR a la demarcació de Girona, principalment a la capital. Segons ha desgranat Boadas, n'hi hauria 7,8 en el sector terciari (hotels, restaurants, oci, comerços o transports) i l'impacte indirecte en d'altres sectors -com les indústries encarregades d'abastir hotels o restaurants- seria d'1,6 MEUR.

Entre d'altres, l'estudi calcula que el retorn per l'impacte mediàtic de la primera temporada a primera seria de 5,4 MEUR i que el pressupost del club passaria dels 4,4 MEUR actuals als 13,2 MEUR. Amb l'augment del pressupost -que creixeria en més de 8,7 MEUR- el club també calcula que hi hauria un retorn al territori de més de 2 MEUR perquè hi hauria més gent ocupada pel club que tindria despeses a les comarques gironines. "Toquem de peus a terra i no se'ns anirà el cap, 13,2 MEUR seria un dels pressupostos més baixos de primera", ha avançat.

El club preveu invertir 6 MEUR

Si el Girona FC acaba finalment jugant a primera divisió, el club calcula que haurà d'invertir 6 MEUR en la millora de les instal·lacions existents i en nous projectes. Per una banda, Boadas ha exposat que les obres més urgents serien el canvi de la gespa de l'estadi de Montilivi, la millora de l'àrea d'infermeria i arranjar nous camps d'entrenament.

Altres projectes que, segons Boadas, estan ja previstos però que pot ser es desenvoluparien en sense tanta urgència serien la creació d'una escola de futbol, la construcció d'una grada supletòria que ampliaria la capacitat actual de l'estadi (8.282 seients) fins als 15.000 i la construcció d'un business center a l'aparcament actual del club. Segons ha detallat, es tractaria d'un edifici de tres o quatre plantes i més de 4.000 m² que inclouria gimnàs, botigues i un restaurant.

L'alcalde diu que la ciutat està preparada

La ciutat està expectant amb el possible ascens del Girona FC. Ho demostra que només queden disponibles 1.700 abonaments a Montilivi i que en els darrers dies s'han arribat a fer 500 nous socis. Des de l'ajuntament, l'alcalde, Carles Puigdemont, assegura que hi ha una "gran expectació" perquè pot ser una gran alegria per a la ciutat. "Això es veu a la cara de la gent, hi veus una guspira d'il·lusió que, de moment, és continguda perquè solem tocar de peus a terra però cada vegada sembla més versemblant poder fer història", ha valorat l'alcalde, que considera que si el club arriba a primera pot ser un nou atractiu que pot oferir la ciutat per captar visitants.

"Tenim a Girona el millor restaurant del món, una exposició de flors fantàstica, el festival Temporada Alta o d'altres festivals aquesta primavera; Girona està de moda i l'ascens ens situaria encara més al mapa", ha assegurat Puigdemont.

Girona va aprovar per ple ara fa un any cedir l'estadi municipal de Montilivi al Girona FC i, d'aquesta manera, el consistori s'estalvia 150.000 euros anuals en el seu manteniment. A canvi, el club ha d'invertir 60.000 euros en millora i pot ser el titular de les instal·lacions per un màxim de 50 anys. Per això, l'ajuntament no té previst haver d'invertir res a l'estadi si el club puja a primera i les millores correrien a compte del club.

"La ciutat està preparada perquè gaudim de bones comunicacions i bons hotels i també ho està el camp per poder jugar a primera", ha afirmat l'alcalde, que afegeix que "ningú ha de patir" perquè Montilivi està en condicions d'afrontar l'ascens."Hem fet els deures i estem a punt, si el club fa els deures ho podrem celebrar plegats", ha manifestat.
  • Joaquim Boadas diu que l'estudi vol mostrar l'impacte econòmic de l'ascens
  • Carles Puigdemont, diu que es nota a la cara de la gent que hi ha il•lusió per pujar a primera