Els Catarres i The Tyets lideren les nominacions dels premis Enderrock 2023

La revista reformula la gala amb més presència d'actuacions i menys premis

Després de 25 anys de premis Enderrock els organitzadors han decidit fer un rentat de cara a la cerimònia per arribar als nous públics. Per fer-ho, els mítics presentadors de la gala (Fel Faixedas i Carles Xuriguera) passaran el relleu a la nova generació: Andreu Juanola i Alba Riera. Tot i el canvi de cares, el director de la revista Enderrock, Lluís Gendrau, ha garantit que es mantindrà l'estil que hi havia fins ara.

L'altre dels canvis és el pes que tindran les actuacions musicals. La gala està pensada perquè sigui "un espectacle musical televisiu" més que una clàssica cerimònia d'entrega de premis. Els artistes que hi participaran presentaran les novetats musicals de la temporada.

Alguns dels noms més coneguts seran Stay Homas, The Tyets, Gertrudis, Rita Payés, Judit Nedderman o Miki Núñez, que cantarà 'Electricidad' conjuntament amb Alfred Garcia. Scorpio i Triquell, mostraran l'impacte del fenòmen 'Eufòria' al món musical i també hi haurà espai per artistes emergents com ara Julieta o Boom Boom Fighters.

Per contra, el nombre de premis que s'entregaran la nit del 9 de març a l'auditori de Girona es reduirà a la meitat. Gendrau ha assegurat que han escurçat els guardons que es donen per evitar duplicitats. A més, els premis de música clàssica, jazz i música familiar es donaran en un dinar que es farà l'1 de març al Mas Marroch, a Vilablareix (Gironès). Durant la cerimònia s'entregaran disset premis (deu de votació popular i set de la crítica) i això farà que la gala passi de les més de tres hores de durada a un màxim de dues.

Arrenca la votació popular

Dins dels premis de votació popular, els Catarres i The Tyets lideren les nominacions amb representació en cinc categories cada un d'ells. En el cas dels Catarres opten a guanyar els premis de Millor artista, Millor disc de pop-rock, Millor cançó, Millor videoclip i Millor directe. En el cas de The Tyets, el grup acumula dues nominacions a Millor cançó, que se sumen a les de Millor artista, Millor videoclip i Millor directe.

Amb quatre nominacions hi ha l'artista revelació Julieta, Miki Núñez que comparteix nominacions amb Alfred Garcia, Lildami i Suu. Amb tres nominacions hi ha la cantant del programa 'Eufòria' de TV3, Mariona Escoda, un dels triomfadors dels premis de l'any passat, Zoo, i Roger Padrós. Des d'aquest divendres ja es pot votar la segona ronda de votació popular dels premis.

Setmana commemorativa

Amb l'objectiu d'arrelar els premis a Girona, la revista Enderrock ha anunciat que enguany estrenarà una setmana dedicada als guardons musicals. El primer dels actes es farà l'1 de març al Mas Marroch de Vilablareix, per commemorar els 30 anys de la revista i els 25 dels premis. En aquest dinar també es donaran els premis de Millor disc de clàssica, Millor disc de jazz i Millor disc de públic familiar de la crítica i també del jurat.

El divendres 3 de març es farà una taula rodona sobre periodisme musical. La idea és que es pugui parlar sobre la relació entre mitjans de comunicació i la música. El diumenge 5 de març es presentaran els finalistes del programa 'Objectiu Paki' que emet la Xarxa per trobar nous talents musicals.

El dimarts 7 de març la llibreria 22 acollirà l'enregistrament del pòdcast cultural català 'Punt volat' i el dia 8 de març Marala presentarà el disc 'Jota de morir' al Foment de Girona. Es tracta del Millor disc del 2022 per la crítica. A més, durant la setmana dels premis, una cinquantena de botigues de Girona tindran un codi QR a la porta per tal que la gent pugui escanejar-lo i escoltar una llista amb les millors cançons de l'any.