Elisava: la resposta formativa a la creixent demanda d’enginyers de disseny industrial

Ostentant una ample rang d’inserció laboral, comprenent sortides que abasten des del sector privat i l’emprenedoria a la consultoria, la recerca i el desenvolupament i també la docència, l’enginyeria clama més professionals. Vers un present on els indicis d’un futur d’avantguarda i innovació s’albiren cada vegada més definits, cursar un grau en enginyeria de disseny industrial és una aposta intel·ligent. I els estudiants ho saben.

Gràcies a la popularització del gremi amb series com la coneguda The Big Bang Theory, però també les possibilitats que ofereix una era d’intensos avenços tecnològics, la xifra de matriculats manté una constant gradual d’augment des del 2018. Comptant amb universitats de gran reputació i qualitat com Elisava a Barcelona, assegurant que, a més de nombrosos, els futurs enginyers i enginyeres remarcaran llur pes al món molt aviat.

Una professió de futur i amb molta inserció laboral

Segons l’Idescat, el nombre de matriculats en enginyeria i arquitectura representen el 18% del total dels universitaris a Catalunya, reunint-ne 41.818 de 225.232 l’any 2021 tot experimentant un augment del 6,9% des del 2018. Sent-ne la segona de les branques amb més matriculats en màsters oficials i el tercer en doctorats, l’enginyeria va liderar les majors taxes d’ocupació (més del 97%) entre llurs estudiants l’any 2019 a l’Estat.

Tanmateix, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), dins les enginyeries a nivell estatal la titulació en tecnologies industrials va ajudar a trobar feina al 95% dels graduats. Situada entre les cinc primeres branques de 2019 junt amb l’enginyeria de les telecomunicacions, representant el 33,8% dels graduats d’enginyeries amb 5.091 dels quals els ocupats, en un 92,2%, considera que la formació s’ajusta a llurs treballs.

El futur, però, sembla que encara és balder de professionals d’aquest gremi. Car, segons estima l’Observatori de l’Enginyeria d’Espanya, tant els sectors empresarial i industrial com dels serveis hauran de menester 200.000 enginyers i enginyeres en 10 anys a fi de cobrir-ne les necessitats. Atesa la força competitivitat del sector, cada vegada més ben formats, qualificats i competents per enfrontar les exigències d’un futur immediat.

Elislava: l’enginyeria que compleix expectatives

Fruit del múscul formatiu de la vigatana Elisava – Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona adscrita a la Universitat Pompeu Fabra, molts dels projectes dels alumnes de la també primera escola de disseny de l’Estat espanyol palesen bé l’acompliment dels requeriments del sector. Des d’un material creat a partir dels residus de la carxofa y un dispositiu de salvament per embarcacions o fins a un vagó-càpsula d’Hyperloop.

De nou en relació a la formació i la realitat laboral, a més d’un 80% que repetiria Grau i Universitat segons AQU Catalunya, el 90% dels estudiants d’Elisava troba feina els mesos consecutius a la finalització dels estudis del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial. La porta laboral del qual junyeix en múltiples sectors. Tant de la mobilitat i el transport, la fabricació digital o l’esport com de sostenibilitat, biomedicina i packaging.

¿En què consisteix el disseny d’enginyeria industrial?

Algunes de les aplicacions d’aquesta branca, amb altres dels exemples extrets dels estudiants del grau d’Elisava, poden ser sistemes energètics renovables, com ara el projecte Photodermis de tintes intel·ligents. O, en un nexe d’innovació ideat pel Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i el Grupo de Rescat i Actuacions Especials (GRAE), nous vehicles elèctrics medicalitzats com la motocicleta elèctrica de rescat Dayna.

Mitjançant diverses eines de modelatge i adquirint un extens domini d’anàlisi i abordatge del sector, el Grau en Enginyeria de Disseny Industrial d’Elisava cerca formar perfils interdisciplinaris per a respondre als reptes socials, industrials i globals del món. A través de llur conceptualització i disseny fins al desenvolupament i la producció dels sistemes, productes i serveis de què precisem en un entorn en constant transformació.

Comprès en una durada de 4 anys on formar-se en especialitats de Disseny i Materials, Desenvolupament i Simulació i Gestió i Dades, un grau basat en la metodologia del learning by doing. On la relació amb projectes i empreses reals permet optimitzar el trasllat de la teoria a la pràctica, fortificant-ne l’experiència i les capacitats tècniques i creatives del futur enginyer o enginyera, preparant-se per un trajecte laboral exitós.