IAEDEN considera que fer el parc Galatea podria suposar incórrer en ''diversos delictes''

Els ecologistes podrien recórrer als jutjats per aturar el projecte del futur parc eòlic a la Jonquera

L'entitat ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà ha reaccionat a la resolució de la declaració d'impacte ambiental (DIA) favorable per a la construcció del parc eòlic Galatea, ubicat a la Jonquera (Alt Empordà) i que suposarà la instal·lació de deu molins que donaran una potència de 49MW i permetran generar al voltant de 140 gwh/any.

L'entitat posa de relleu que cap de les seves al·legacions s'han tingut en compte i amb la resolució "s’estan vulnerant diverses lleis d’obligat compliment", alertant de que es podria incórrer en "diversos delictes".

No només això, també asseguren que el projecte és "inviable" des de diverses vessants i és "inadmissible "que continuï avançant en el procés administratiu sense que cap òrgan o departament posi en relleu aquestes incompatibilitats. Des de la IAEDEN asseguren reservar-se l’opció de dur totes aquestes irregularitats davant els jutjats per preservar el patrimoni natural i cultural de la serra de l’Albera.

Els ecologistes consideren que amb aquesta resolució "s’inicia l’amenaça als valors naturals i paisatgístics de la serra de l’Albera" i que de retruc encarrila el futur del segon projecte que proposa Endesa a l’Alt Empordà; el parc eòlic Cronos, a la Serra Comunera.

IAEDEN considera que la Ponència d’Energies Renovables (PER) ha "menystingut" les al·legacions presentades que advertien de les greus implicacions ambientals i patrimonials que al seu entendre tindrà la construcció d’aquest parc eòlic.

Entre les seves reclamacions advertien de la fragmentació d'un projecte en dos de diferents, una manca d'anàlisi per ubicar-lo en zones que no incompleixin la normativa establerta pel Pla Territorial Parcial de les comarques gironines, l'alt risc d'incendis de la zona o bé la manca de consens amb el territori, a banda de l'esmentat impacte paisatgístic o les afectacions a les aus migratòries.