La Diputació obre una línia d'ajuts de 2,8 MEUR per donar eines digitals a les ciutats petites

El ple ha aprovat les bases per concedir les subvencions als municipis gironins

Afavorir la transformació digital i la modernització dels ens locals de les comarques gironines, així com millorar el servei que ofereixin a la ciutadania. Amb aquest objectiu, la Diputació de Girona ha posat en marxa una nova línia de subvencions per tal que els ajuntaments de menys de 20.000 habitants de la demarcació disposin d’eines, recursos i infraestructura digitals per poder treballar en xarxa.  

El Ple de la corporació ha aprovat inicialment les bases reguladores d’aquests ajuts, que tenen una dotació econòmica total de 2.899.042 euros. "En els últims anys, i com a conseqüència de la pandèmia, els hàbits de treball han canviat a l’Administració pública. Cada vegada, es tendirà més al teletreball i a les reunions virtuals, i el gruix dels ajuntaments tenen problemes per tenir al dia el programari i les eines TIC", ha explicat el vicepresident i president de la Comissió de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació de la Diputació de Girona, Albert Piñeira.  

La Diputació de Girona ha focalitzat aquests ajuts en els municipis més petits, que no tenen àrees de noves tecnologies ni personal específic. En aquest sentit, el projecte té dues vessants: dotar de maquinària i programari els diferents ajuntaments per treballar en un entorn col·laboratiu o bé per teletreballar. Tot això, amb uns estàndards de disponibilitat i seguretat adaptats als nous temps.  

Per als ajuntaments de municipis de menys de cinc mil habitants (cent vuitanta-set a la demarcació), hi ha una dotació específica de 2.555.311 euros. Serviran per finançar portàtils —en funció del percentatge dels llocs de treball administratiu— i llicències de dret d’ús d’un any de durada que permetin dur a terme treball col·laboratiu, formació per als responsables del suport informàtic i els seus usuaris, i la instal·lació de la infraestructura.  

Als que tenen entre 5.000 i 20.000 habitants (26 municipis), se’ls equiparà d’una sala per fer-hi reunions en línia o teletreball, amb onze portàtils cada una, una pantalla i un projector. En total, hi ha destinats 343.731 euros.  

Aquestes aportacions arriben procedents d’una convocatòria dels fons europeus Next Generation, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.