Acord per impulsar els ports catalans com a destinació de turisme nàutic

Forma part dels eixos estratègics del Govern per promoure l’activitat nàutica com un actiu turístic del país

El Govern, a través de Ports de la Generalitat, i l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics (ACPET) han signat avui el primer acord de col·laboració per potenciar els ports catalans i les seves instal·lacions nàutiques com a pols d’atracció turística al llarg de la costa catalana. Amb aquest conveni, les dues parts volen fomentar els ports com a destinació turística i potenciar el seu paper de promotors de turisme nàutic, un turisme que ajuda a dinamitzar l’economia, genera llocs de treball i aporta riquesa arreu de les poblacions costaneres i del seu entorn.

Així, les línies estratègiques de treball de les dues entitats tenen com a objectiu vincular la varietat d’ofertes nàutiques com ara, lloguer d’embarcacions, la pràctica d’activitats nàutiques a la gastronomia, la cultura i l’entorn paisatgístic, creant la sinergia entre els ports com a pols d’atracció de turisme nàutic i les destinacions com la Costa Brava, la Costa de Barcelona i la Costa Daurada -Terres de l’Ebre, fent-ne promoció a les fires per captar nous usuaris internacionals.

El secretari de Mobilitat i Infraestructures i president de Ports de la Generalitat, Marc Sanglas i Alcantarilla, i el president de l’ACPET, Albert Bertran Romero, han signat avui aquest acord, en el marc de la fira nàutica “Boot Düsseldorf”, una de les més importants del món del sector nàutic, que se celebra del 21 al 29 de gener de 2023 a Düsseldorf (Alemanya). Sanglas ha destacat que amb aquest acord “volem captar un turisme nàutic respectuós amb el medi i que estimi la mar i la natura”. En aquest sentit, ha manifestat la necessitat de “vincular els ports com a punts socials i urbanístics. Els ports treballen per ser cada cop més sostenibles i més respectuosos amb l'entorn”.

Catalunya té 780 quilòmetres de costa, 45 ports de competència de la Generalitat, 29.000 amarradors esportius i un total de 50.000 embarcacions nàutiques. Aquest litoral posseeix unes condicions naturals i un clima idonis perquè els visitants puguin practicar activitats nàutiques, esportives i d’oci en tots els ports de competència de la Generalitat. Aquest potencial de l’activitat nàutica dels ports catalans és mostra de la gran capacitat que tenen per atreure turisme internacional i de proximitat al territori.

Infraestructures portuàries per a la promoció

L’acord signat avui s’emmarca amb el Pla de ports de Catalunya Horitzó 2030, que té com a objectius articular un sistema portuari que posi les infraestructures portuàries al servei de la promoció econòmica, nauticoesportiva, turística i social del país, a més de promoure les activitats nàutiques, d’esbarjo i esportives.

Així, Ports de la Generalitat ha de participar en el foment de l’ús de les infraestructures portuàries situades a la costa catalana, incidint en les activitats econòmiques que puguin generar sinergies amb altres activitats del territori com ara la gastronomia, la cultura o altres activitats socials o festives.

Aquest acord formalitza les col·laboracions dutes a terme aquests darrers anys entre l’empresa pública Ports de la Generalitat i l’ACPET amb la participació conjunta en fires del sector, accions comercials i promoció de l’activitat nàutica. Accions realitzades com el foment de l’activitat nàutica, l’impuls als xàrters nàutics i el lloguer d’embarcacions per part dels seus propietaris i el suport a les grans eslores, principalment, entre la Costa de Barcelona i la Costa Brava, també es treballa per estrènyer llaços i buscar sinergies amb els Ports d’Occitània.

Àmbits de cooperació

Amb aquest acord marc de col·laboració, Ports de la Generalitat i l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics (ACPET) es comprometen a cooperar i treballar en els àmbits d’interès comú següents:

  • Definir una estratègia de màrqueting conjunta adreçada a fomentar la nàutica esportiva en els mercats internacionals i de proximitat, per captar nous navegants.
  • Fixar un Pla d’accions anual, d’acord amb l’estratègia de promoció. Aquest Pla d’accions contempla la participació en els principals fòrums i fires internacionals del sector nàutic. Així, la primera acció conjunta ha estat la participació en la fira nàutica de Düsseldorf. També s’establiran accions de col·laboració dins de la comunitat portuària.
  • Aportar recursos econòmics, humans i materials per a la consecució dels objectius que es determinaran anualment.
  • Crear una Comissió de treball que elaborarà el Pla d’accions anual i els informes de les activitats recollides en l’acord, i vetllarà per l’execució i el seguiment de totes les accions.