Endesa rep l'autorització per tirar endavant amb el parc eòlic Galatea a la Jonquera

Les obres començaran el 2024 i cobrirà el consum elèctric de la meitat de llars a l'Alt Empordà

Endesa ha rebut la declaració d'impacte ambiental (DIA) favorable per a la construcció del parc eòlic Galatea, ubicat a la Jonquera (Alt Empordà) i que serà el primer que l'empresa construeixi a Catalunya, segons ha informat aquest dimarts en un comunicat. L'elèctrica preveu una inversió de 50 milions d'euros per aixecar el parc, que tindrà una potència de 49MW i permetrà generar al voltant de 140 gwh/any.

Endesa ha assegurat que la voluntat és incorporar al projecte "les condicions determinades a l'estudi d'impacte ambiental i les condicions addicionals que marca l'acord de la DIA", i que bona part de les condicions ja estaven incorporades des d'un inici. El parc eòlic estarà ubicat fora dels espais naturals protegits de la zona i evacuarà la seva energia mitjançant una línia elèctrica fins a la subestació de Figueres.

El projecte contempla "des de l'inici de la tramitació" mesures mediambientals preventives que estaran coordinades amb la Direcció General de Medi Ambient de la Generalitat, i que passen per l'anàlisi i el seguiment de l'avifauna local, accions relatives a la construcció i integració paisatgística del parc , així com altres mesures de protecció de la biodiversitat.

Està previst que la construcció del parc s'iniciï a principis del 2024 i que cobreixi el consum elèctric anual de la meitat de les llars de l'Alt Empordà. Endesa ha recordat el pla de creació de valor compartit del projecte amb els veïns de la zona amb l'impuls durant la construcció i operació i manteniment, diferents iniciatives sostenibles que “generin valor local”.

A més, ha llençat una proposta concreta de participació local perquè particulars, empreses i organismes públics de la comarca de l'Alt Empordà puguin participar en el finançament de la construcció del parc eòlic.

A principis del 2024

Endesa recorda que, precisament, l'aval de la DIA és "un dels requisits fonamentals" per obtenir els permisos que permetin construir i posar en funcionament el futur parc eòlic. La companyia espera començar a construir-lo l'any 2024.

Endesa sosté que el seu "compromís" amb el projecte i el territori "és clar" i diu que, en aquest sentit, ja s'estan estudiant la resolució que ha emès la ponència d'energies renovables. "El projecte que hem presentat era molt curós mediambientalment; per tant, moltes de les condicions que es plantegen ja estan incorporades", diu l'elèctrica.

Entre aquestes, l'anàlisi i el seguiment de l'avifauna, la protecció de la biodiversitat i la integració paisatgística del parc Galatea. Però això sí, Endesa ja avança que la seva "voluntat" és incloure-hi totes les "condicions determinades a l'estudi d'impacte ambiental i les addicionals que marca la DIA".

Participació local

La companyia recorda que la construcció i la posada en servei del parc Galatea s'acompanyarà d'un pla per fomentar "noves oportunitats d'ocupació" i "l'activitat econòmica" a l'Alt Empordà. A més, Endesa també ha llançat una proposta perquè particulars, empreses i organismes públics de la comarca puguin participar al finançament per a la construcció del parc eòlic (com marca la llei). "A més, la companyia ha volgut anar més enllà i ha dissenyat un instrument financer que suposa una oportunitat d'inversió per als veïns de la comarca", precisa.

L'aval de la Generalitat al parc eòlic Galatea, amb l'autorització de la DIA, ja ha rebut les crítiques de la plataforma L'Albera Lliure de Molins, que s'oposa a la instal·lació d'aerogeneradors a la zona. "S'aprova que comenci la destrucció de l'Albera davant la indiferència generalitzada d'una comarca! Com esborrarem aquesta barrera artificial industrial?", han criticat a xarxes.