La neu arriba a Sant Hilari Sacalm i hi deixa petits gruixos

La nevada també enfarina els Límits, a la Jonquera, i deixa caure algunes volves a Begur

Sant Hilari Sacalm (Selva) s'ha despertat enfarinada per la neu i al migdia ja hi ha començat a nevar amb força. Alguns carrers presentaven cap a la una del migdia alguns centímetres acumulats i a les places molts s'hi ha acostat per fer-hi fotos.

Els més petits han aprofitat per fer pilotes de neu i llençar-les. D'altres, per prendre imatges i gravar-ho per a la posteritat. És el cas de Lídia Matamoros, que després de tornar del centre on estudia per risc que tallessin les carreteres, ha tornat al poble i s'ha acostat al centre amb una imatge per fer-s'hi fotos.

"Fa un parell d'any ja va nevar bastant fort però, tot i que a mi la neu no m'agrada gaire, és molt bonic de veure i viure aquí és un luxe perquè hi ha gent que no ha vist mai la neu", explica. Segons Protecció Civil, a les dues del migdia a Sant Hilari s'hi havia acumulat 1 centímetre de neu i a Espinelves, 2 centímetres.

No és l'únic punt de les comarques gironines on la neu ha fet acte de presència aquest dimarts. Aquest migdia també ha arribat a la zona del Límits, a la Jonquera (Alt Empordà) i a primera hora del matí, s'han pogut veure algunes volves a municipis costaners com Begur (Baix Empordà) i enfarinades al Ripollès com ara Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, on el paisatge ha quedat emblanquinat sense incidències.

D'altra banda, Protecció Civil ha desactivat al migdia l'alerta del pla Procicat per onada de fred en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). L'alerta es va activar dissabte passat i ha estat vigent fins aquest dimarts per temperatures mínimes extremes que han afectat pràcticament a tot Catalunya durant les nits i matinades.

La previsió és que la propera nit ja no s'assoleixen valors extrems, tot i que la matinada de dimecres a dijous hi ha un avís per fred al Vallès Oriental i Occidental, Baix Llobregat i Alt Penedès. Tot i les previsions, Protecció Civil ha fet una crida a mantenir la prudència en la mobilitat en cas de trobar gel a la calçada i també pel que fa als aparells de calefacció als habitatges.