Torroella de Montgrí recupera la gestió directa de l'aigua potable

L'any passat 10 municipis van remunicipalitzar aquest servei

Aquest més de gener els municipis de Sant Quirze del Vallès, Piera, Torroella de Montgrí i Vilassar de Dalt han posat en marxa la gestió pública i directa de l'aigua potable, en general a través d'empreses públiques municipals.

Ho ha explicat l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMEP), que ha apuntat que aquests casos esperonen 25 localitats més que tenen programat iniciar aquest camí properament. Segons l'ens, durant el 2022 un total de 10 pobles i ciutats van remunicipalitzar aquest servei. Així mateix, ha apuntat que des de 2010 ho han fet un total de 36 poblacions catalanes. Les dades suposen que 546.000 persones, un 7% de la població de Catalunya, viu a municipis on la gestió d'aquest bé està municipalitzada.

Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental) és el municipi més gran en municipalitzar l’aigua aquest 2023. Amb un pressupost de 1.700.000 euros, la nova empresa pública SQVaigua va entrar en funcionament el 3 de gener, i preveu invertir 150.000 euros aquest 2023 per a millorar la xarxa, mantenint les tarifes de l’any passat.

En segon lloc, l’Ajuntament de Piera (Anoia) ha fet efectiva aquest gener la municipalització del servei d’abastament d’aigua. De la mateixa manera que Sant Quirze del Vallès, l’objectiu del consistori és aconseguir que els diners que destinen els més de 4.000 abonats del nou servei públic s’inverteixin en la millora i el manteniment de la xarxa.

També amb l'arribada del 2023, Torroella de Montgrí i l’Estartit (Baix Empordà) ha presentat un nou servei d'aigua potable amb un model de gestió totalment públic. Per la seva banda, l’Ajuntament de Vilassar de Dalt (Maresme) ha materialitzat la remunicipalització d’aquest servei i del clavegueram aquest 1 de gener, posant en vigor l’acord plenari del març de 2022 amb els vots a favor de tots els grups municipals.

Tots aquests municipis, membres de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), han rebut el suport i assessorament d’aquesta associació, que agrupa 56 poblacions catalanes, quatre empreses públiques d’aigua i quatre entitats ambientalistes vinculades a aquesta lluita.

36 municipis han apostat per la municipalització

L'any 2022 ha estat el que ha sumat més municipalitzacions. Les darreres van ser les de Girona, Salt i Sarrià de Ter, que representen el segon procés d'aquestes característiques més important que s’ha fet mai a Catalunya, darrere del que va tenir lloca a Terrassa (Vallès Occidental) l'any 2018.

La municipalització dels tres municipis gironins tanca una llarga llista de fins a 10 poblacions que aquest 2022 han fet el salt a la gestió directa. Entre ells Calafell, Oló i cinc municipis d’Osona (Balenyà, Sant Vicenç de Torelló, Tavèrnoles, Torelló i Vilatorta) que ho han fet a través d’una nova empresa pública comarcal d’aigua anomenada Onaigia.