Reobren el Coll de Banyuls per facilitar l'assistència a la Fira de l'Oli d'Espolla

Una de les roques es podrà signar i deixar-hi missatges reclament l'obertura definitiva

Un grup de veïns d'Espolla (Alt Empordà) han procedit a reobrir de nou el Coll de Banyuls que limita amb la frontera francesa per tal de facilitar l'entrada als visitants de la Catalunya Nord que vulguin desplaçar-se fins la Fira de l'Oli i l'Olivera que se celebra demà, repetint l'acció d'anteriors edicions.

No només això, qui s'apropi al certamen hi trobaran una parada de l’Associació reivindicant l’obertura del Coll i una de les pedres que fins aquest divendres bloquejaven el pas de vehicles, que s'han endut com a "souvenir" i hi permetran escriure missatges per exigir que es mantinguin oberts tots els camins fronterers.

L'acció arriba després de la cimera entre Espanya i França d'aquesta setmana on van fracassar les peticions al govern gal perquè no tanqui aquests passos. Els governs van signar un tractat d'amistat el qual no concreta aquesta qüestió i fa una menció genèrica al compromís d'ambdós països amb la preservació de l'espai Schengen i la llibertat de circulació així com "el bon funcionament de l'espai sense controls en les fronteres interiors".

Pel que fa a la cooperació transfronterera, les parts plantegen reforçar-la en tots els àmbits amb operacions conjuntes per lluitar contra el terrorisme i la delinqüència organitzada, però també en altres aspectes econòmics, socials i culturals.