La història de la Loteria de Nadal a Espanya

La Loteria de Nadal a Espanya té més de 200 anys de tradició a la ciutat de Cadis. Va ser creada l'any 1812 durant la guerra davant la invasió de Napoleó per donar-li una alegria al nadal per primera vegada dins d'un ambient hostil.

El primer sorteig d'aquesta loteria va ser realitzat a Cadis, una ciutat que va poder resistir el setge dels francesos. El seu creador, Ciriaco González Carvajal, dirigent del Consell i Cambra d'Índies va aconseguir reunir prou diners per als fons governamentals. Així, va poder enfrontar el mal temps que suposava la guerra del Francès.

La primera recompensa va ser la 03604, i l'import en aquell moment era d'uns 8.000 reals, una suma elevada per a qui només necessitava invertir-ne 40 de reals. El sorteig de Nadal va continuar amb la seva expansió a tot Espanya i va arribar fins a Andalusia, lloc on va repartir molts premis i el 1814, va moure la seva seu a Madrid.

Els casinos en línia amb diners reals avui dia simulen en part el mecanisme de premis que la Loteria de Nadal ha aplicat des de la seva creació. Doncs, els participants han de posar en joc la seva sort i predir un número o una combinació entre els diferents jocs que ofereixen per poder aconseguir la victòria.

Ara bé, malgrat l'ambient hostil i les condicions econòmiques en què va néixer la Loteria de Nadal a Espanya, molts hi participaven amb la finalitat d'apostar la seva sort. Doncs, els premis que aquesta repartia podien solucionar la vida de tot aquell que fos el guanyador.

D'altra banda, després de la Guerra Civil, aquesta loteria va continuar repartint premis per alegrar la vida de molts afortunats. Però quan Espanya va ser segmentada en dos (els republicans i els nacionals), la loteria feia dos sorteigs diferents.

El que no sabies de la Loteria de Nadal

El premi de Nadal va ser repetit en dues oportunitats, la primera el 1903 i el 2006 amb el número guanyador 20297, i la segona el 1956 i 1978 amb el 15560. Una de noms que més lligat a estat a aquesta loteria és el senyora Manolita. Una persona que va fundar la loteria el 1904 i que va ser l'encarregada de repartir molts premis de la loteria.

Aquest sorteig actualment és realitzat en dos bombos, el primer reuneix les boles amb els números i l'altre té el premi creditor. La data en què es donen els premis és el 22 de desembre de cada any i ha aconseguit ser un dels esdeveniments més populars d'Espanya.

L'evidència de la seva fama és la gran quantitat de butlletes que venen que representen almenys la meitat del total que la loteria aconsegueix vendre cada any. Tot i això, tots els diners recollits són destinats en un 70% per a premiar els guanyadors i han aconseguit arribar fins als 2.520 milions d'euros.

El 2013, una persona que estava al Teatro Real veient el sorteig de la Loteria de Nadal, va tenir la fortuna de ser el guanyador de 125 mil euros directament. Doncs, havia comprat una butlleta amb un dècim premiat per la xifra abans esmentada.

Més sobre la Loteria de Nadal a Espanya

Segons el catedràtic Juan Francisco Pérez Gálvez, un historiador de la Loteria de Nadal a Espanya. Aquesta era el perfeccionament d'un dels jocs més populars a Europa, tot i que portat a un nivell més refinat.

Abans de realitzar el sorteig de Nadal les boles del mateix són examinades de manera pública per garantir que no hi hagi cap anormalitat durant el procés. Cadascuna és comptada per assistents davant del públic, després de rebre l'autorització del director, així procedeixen a examinar-les sota la percepció individual de cada jutge.

Ara bé, al contrari dels altres tipus de sorteigs que ja existien, aquest tenia una varietat de premis que complien les exigències del públic. A més, un dels atractius més importants de la mateixa era que en els seus sorteigs els premis eren molt temptadors, cosa que va anar creant les bases d'un joc molt popular i la seva història.

Com veus, la Loteria té una àmplia tradició al nostre país. I tu, també jugues?