El Govern anuncia restriccions més dures a la primavera si es manté la sequera

La portaveu crida ciutadania i ajuntaments a "implicar-se més proactivament" en l'estalvi d'aigua

El Govern ha fet una crida aquest dimarts perquè ciutadania i institucions augmentin els "esforços" per estalviar aigua i poder, així, fer front a la sequera per la qual passa Catalunya. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, que "en cas que no es produeixin precipitacions en les pròximes setmanes, es podria entrar en l’escenari d’excepcionalitat entre finals de març i principis d’abril". En aquest sentit, ha avisat que aquest escenari implicaria "aplicar mesures molt més restrictives que les actuals i ajustar l’oferta d’aigua a la disponibilitat limitada de les reserves".

És per això que ha reclamat una "implicació més proactiva" a la gent i als ajuntaments, perquè "en els últims mesos no s'han detectat estalvis molt significatius en el consum domèstic i és necessari que es modifiquin hàbits". "Si entrem en situació d'excepcionalitat caldrà prendre mesures més restrictives, més incomodes i amb més sancions per incompliments", ha insistit Plaja.

La portaveu ha detallat que, sense comptabilitzar les pluges puntuals d'aquest dimarts, els embassaments de les conques internes estan al 30% de la seva capacitat, una situació que ha qualificat de "preocupant".

"Des del mes d’octubre de 2021 està activat el Pla de Sequera, una eina que permet gestionar l’escassetat d’aigua de manera anticipada i que es revisa mensualment", ha detallat, tot assegurant que el Govern ha activat "totes les mesures disponibles per garantir l’aigua i, de fet, s’ha assolit una xifra rècord mai vista en la producció i aportació de recursos d’aigua no convencionals a les principals xarxes d’abastament".