Oberta la convocatòria de candidatures de la primera edició dels Premis Generalitat Girona

Avui s'ha anunciat qui seran els membres del jurat

La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral i Olivé, ha presentat aquest matí les persones que formaran part del jurat de la primera edició dels Premis Generalitat Girona. Es tracta de Maria Bouabdellah, que assumirà les funcions de presidenta del jurat; Joaquim Salvi; Mariàngela Vilallonga; Jan Millastre; Clàudia Cedó; Jaume Fàbrega; Lluïsa Ferrer; Joan Tibau; Sandra Masoliver i Albert Bou.

La delegada del Govern ha explicat que el jurat que s’ha escollit “és molt coral” i està format per “persones que destaquen en àmbits molt diferents: des del món empresarial, cultural, de l’activisme social o l’entorn acadèmic” i que “d’una manera prou generalitzada, representen el conjunt de les comarques gironines”.

Cañigueral també ha recordat l’objectiu d’aquests premis, que es creen amb la voluntat de reconèixer a persones, físiques o jurídiques, que bé des del seu àmbit professional, bé des de la seva implicació en el teixit associatiu cívic, cultural o esportiu han destacat pel seu esforç i objectius assolits i han contribuït a millorar les comarques gironines: “Aquests premis serviran per posar en valor les iniciatives que treballen per millorar la vida dels gironins i les gironines”. “Volem crear un espai en el qual transcendeixi públicament la bona feina que es fa en el conjunt de la vegueria”. I ha afegit que “tenir referents positius ens ajuda a construir una societat millor”.

Durant la roda de premsa també s’han anunciat els terminis i el procediment de presentació de candidatures, que s’obrirà el dimarts, 17 de gener, i s’allargarà fins al dijous 16 de febrer. La presentació de candidatures es podrà fer a través del portal web tramits.gencat.cat o de l’Oficina d’Atenció Ciutadana a Girona.

En aquest sentit, la delegada del Govern ha insistit a ressaltar que “volem que tothom tingui cabuda en els Premis Generalitat Girona, que totes les persones que tiren endavant projectes i iniciatives a la vegueria, que són moltes, s’animin a participar en la convocatòria”.

Les candidatures, que es poden presentar en nom propi o bé a proposta de tercers, estan regides pel text de la convocatòria que es publicarà dilluns al DOGC. La presentació de les sol·licituds, amb la documentació que s'acompanya, s’haurà de fer a través del portal web tramits.gencat.cat del dimarts 17 de gener al dijous 16 de febrer d’aquest any.

En el cas de les persones físiques que vulguin optar per fer una presentació presencial en format paper, poden adreçar les sol·licituds acompanyades de la documentació a l’Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) a Girona (plaça de Pompeu Fabra, 1 de Girona), o bé a qualsevol dels registres que preveu l'article 25 de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, en relació amb l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

Perfil dels membres del jurat

Maria Bouabdellah Shaimi (Banyoles, 2002)

Actualment, és estudiant de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona i presentadora del programa Ràndom al canal SX3. També va ser presentadora del programa Mood Z a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i membre del projecte Canal Malaia.

Joaquim Salvi Mas (Sant Feliu de Guíxols, 1969)

Enginyer i professor, va ser elegit rector de la Universitat de Girona el 2017, després d’haver estat el director de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona des del 2011 fins al 2017.

Salvi és llicenciat en informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya i doctor en Enginyeria Industrial per la Universitat de Girona. A més a més, és catedràtic d'Universitat del Departament d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors i Investigador del grup de recerca en Visió per Computador i Robòtica, (VICOROB) de la Universitat de Girona.

Mariàngela Vilallonga i Vives (Girona, 1952)

Presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana, entitat que organitza cada any els Premis Literaris de Girona. Vilallonga és catedràtica emèrita de Filologia Llatina a la Universitat de Girona i va ser vicepresidenta segona de l'Institut d'Estudis Catalans. Des de la seva fundació dirigeix la Càtedra de Patrimoni Literari Anglada – Fages.

Entre març de 2019 i setembre de 2020 va ser consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Jan Millastre Sitjà (Lladó, 1976)

Vicepresident de Kreamics, Associació d'Afectats per Cremades a Catalunya i president de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les Comarques Gironines i l'Alt Maresme. També és president i coordinador tècnic de projectes del Grup Editor Revista Discapacitat.

Clàudia Cedó Castillo (Banyoles, 1983)

Dramaturga i directora teatral d’una llarga llista d’espectacles. Recentment, de l’autoficció Mare de sucre, estrenada al TNC el 2021. Cedó també és psicòloga i fundadora del projecte Escenaris Especials, de teatre per a persones en risc d’exclusió social.

Jaume Fàbrega Vilà (Salt, 1956)

President del Consell General de Cambres de Catalunya (CGCC) i president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona.

Fàbrega ha ocupat els càrrecs de gerent de GAM Consultoria i Formació i de Gestocks Picking Operador Logístic, de vicepresident de l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG) i de la Fundació Servei Gironí de Pedagogia Social (SER-GI), i de president de la Comissió de formació, digitalització i emprenedoria del Consell General de Cambres de Catalunya (CGCC).

Lluïsa Ferrer Ramió (Camós, 1944)

Durant més de trenta anys va formar part de la Lliga Catalana d’Ajuda al malalt del càncer, fins fa poc com a presidenta i gerent de la Fundació Oncolliga Girona i Lliga catalana d’ajuda al malalt del càncer.

També és vicepresidenta primera de la Federació Catalana d'entitats contra el càncer (FECEC) i membre de la Federació Girona Voluntària.

Joan Tibau Font (Fortià, 1956)

Amb més de 40 anys d’experiència en recerca, innovació i formació en l’àmbit agroalimentari, actualment és delegat Institucional d’IRTA a Girona. Doctor en enginyeria agrònoma i genètica animal.

També és membre de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (IEC) i investigador emèrit de l’IRTA.

Sandra Masoliver Olivas (Olot, 1978)

CEO de l’empresa familiar Masoliver Grup, empresa amb més de 40 anys d’experiència en distribució de productes d’alimentació, begudes de qualitat i cura personal a Espanya, Portugal i Cuba.

En l’actualitat, és presidenta del Fòrum Carlemany, associació gironina sense ànim de lucre amb l'objectiu de potenciar l’excel·lència en la gestió empresarial a partir de compartir coneixements i experiències a través del benchmarking.

Albert Bou i Vilanova (Torroella de Montgrí, 1951)

Des del 2015 és president de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí. Bou va ser alcalde de Torroella de Montgrí durant dotze anys, entre els anys 1979 i 1991. El 1986, en crear-se la filial espanyola de l’editorial italiana Panini, va incorporar-s'hi com a director administratiu.

Del 2004 al 2013 va ser president del Consell Social de la Universitat de Girona.

Premis Generalitat Girona

Els Premis Generalitat Girona celebraran la seva primera edició l’abril de 2023 i tindran caràcter anual. Concretament, l’acte de lliurament serà el 28 d’abril, coincidint amb la data que el president Francesc Macià, l’any 1931, va nomenar, Josep Irla com a primer comissari delegat de la Generalitat a Girona, un cop proclamada la II República i la Generalitat va recuperar l’autogovern. La comissaria delegada va ser l’antecedent de la Delegació del Govern.

Els premis es distribuiran en tres categories, que duran els noms de tres personalitats gironines. L’objectiu, també, és posar-les en valor històricament i reivindicar-ne els valors.

Premi Josep Irla Bosch, al gironí o gironina de l’any, de reconeixement a persones per la seva trajectòria rellevant i destacable, professional o vital. Josep Irla i Bosch va ser regidor, representant de la Generalitat a Girona, diputat, president del Parlament i president de la Generalitat.

Com a comissari de la Comissaria Delegada de la Generalitat a Girona va afavorir l'ensenyament i la cultura, sobretot els adreçats als sectors populars, així com l'ús del català en les administracions. Tot plegat amb una acurada gestió econòmica que refermava la seva condició de bon gestor ja iniciada en el seu municipi, Sant Feliu de Guíxols.

Premi Aurora Bertrana Salazar, al projecte social que fomenti l’equitat i la igualtat a la demarcació de Girona.

Aurora Bertrana i Salazar fou escriptora i musicòloga. Va col·laborar amb l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana i va fer classes a l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona. El maig de 1932 firmà les bases per a la constitució d’un Front Únic Femení Esquerrista i, exiliada, a la fi de la Guerra Civil, va participar en accions humanitàries, gràcies al contacte amb el Comitè Internacional de la Creu Roja.

Premi Isabel Vila Pujol, a la iniciativa empresarial que hagi destacat per fomentar una economia innovadora, verda i de responsabilitat social a la demarcació de Girona.

Isabel Vila i Pujol, mestra i sindicalista republicana catalana. Va tenir cura dels ferits del foc de la Bisbal, a la revolució del 1868, anant de Llagostera a la Bisbal, passant per Calonge. També va ser coneguda com a “Isabel cinc hores” per la seva lluita a favor de la jornada de cinc hores per als menors de 13 anys i fou nomenada secretària del sindicat La Internacional, aconseguint ser la primera dirigent sindical d’Europa.

El guardó que s’entregarà als premiats és una reproducció del Tors de Venus, d’Aristides Maillol, per aquest motiu l’espai on es troba l’escultura, a l’edifici de la Generalitat de Catalunya a Girona, ha estat l’escenari escollit per fer la presentació davant els mitjans de comunicació.