La Generalitat clausurarà l'abocador de Solius abans de dos mesos

Salvem Solius celebra la decisió però reclama que es tanqui tot el complex

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha anunciat avui, amb la directora dels serveis territorials de Girona del Departament, Elisabet Sánchez i Sala, l’imminent tancament del dipòsit controlat de Solius després de reunir-se amb els membres de la plataforma Salvem Solius.

Peraire ha explicat que durant les properes setmanes la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, signarà la resolució que formalitzarà el tancament definitiu de Solius, en compliment de la sentència ferma que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El director de l’ARC ha explicat que es reunirà amb el Consorci de Solius, el Consell Comarcal del Baix Empordà i els ajuntaments properament per abordar conjuntament l’alternativa a la gestió dels residus. La prioritat de l’Agència de Residus de Catalunya en aquests moments és acordar una alternativa a la fracció de la resta dels municipis que en són usuaris. La sentència no afecta a la planta de compostatge que queda operativa.

El director, Isaac Peraire, ha afirmat que el Govern estarà "al costat dels ens locals amb els que estem en permanent contacte i amb els que cercarem una solució alternativa”. I, en aquest sentit, ha afegit que des de l’Agència de Residus han treballat “intensament atenent la preocupació i la urgència”.

“El territori necessitava d’aquesta gestió i planificació, i no defugim de la nostra responsabilitat”, ha conclòs Peraire.

20 municipis aporten a l'abocador

El Consorci de Solius és el titular de les instal·lacions del complex, que acullen un dipòsit controlat i una planta de compostatge. El Consorci està constituït per l’Agència de Residus de Catalunya i la Mancomunitat de Municipis del Ridaura, formada pels municipis de Llagostera, Santa Cristina d’Aro, Castell i Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Calonge.

El dipòsit controlat actualment rep la fracció resta dels municipis consorciats i d’altres municipis de les comarques del Gironès i el Baix Empordà: Cassà de la Selva, Celrà, Corçà, Forallac, Garrigoles, Mont-Ras, Palafrugell, Palamós, Salt, Sant Jordi Desvalls, Torroella de Montgrí, Vall-llobrega, Vilablareix, Viladasens i Vilopriu. Les aportacions de tots aquests municipis sumen prop de 40.000 tones anuals de fracció resta.

Tres sentències

Amb tot, ara l'ARC dona compliment a una de les tres sentències que hi ha en relació a la planta de Solius: "És un tema complex que abordem amb responsabilitat perquè afecten tant l'abocador com la planta de compostatge. De moment, parlem de l'abocador". Així, ha precisat que la decisió és clausurar el dipòsit de deixalles però continuarà l'activitat a la planta de compostatge. Hi ha una altra sentència que obliga a clausurar-ho tot però el tribunal encara ha de resoldre incidents d'execució plantejats pel Consorci.

Solius es tanca i es segella. Peraire ha recordat que aquest cas no és el mateix que el de l'abocador de Vacamorta, on la justícia va ordenar que calia restituir el paratge: "A Solius no es fa buidatge". Es calcula que en aquest espai hi ha dipositats uns 2 milions de metres cúbics de residus. L'abocador va començar a funcionar els anys 70 i tenia una vida útil prevista d'entre dos anys i mig i tres anys més.

L'advocat de Salvem Solius, Xavier Soy, ha valorat positivament l'anunci però ha reiterat la necessitat de donar compliment també a la sentència que ordena el tancament de tot el complex: "Allò que genera més problemes és la planta de compostatge. Provoca problemes d'olors als veïns i, per això, emplacem l'Agència de Residus de Catalunya a donar compliment a la sentència de cessament de totes les activitats".

"L'ARC no fa res d'excepcional, només compleix la sentència i procedeix al segellat i al manteniment del dipòsit de residus", ha afegit Soy. L'advocat recorda que la batalla judicial va començar va uns divuit anys i lamenta que el tancament de l'abocador arriba quan ja li quedava poc temps de vida útil.