Nylstar es fa enrere i no aplicarà l'ERO amb el que volia acomiadar 24 treballadors

Dimecres es reuneixen amb Inspecció del treball per confirmar la decisió

L'empresa Nylstar de Blanes (Selva) ha comunicat aquesta tarda als sindicats amb representació al comitè d'empresa que retira l'ERO per acomiadar els 24 treballadors que preveia. Els treballadors asseguren que no tenen més detalls, però que preveuen aconseguir-la a partir d'aquest dimecres al matí, quan havien de trobar-se amb Inspecció de Treball per negociar l'ERO.

Confien que en aquesta trobada els certificaran la retirada de l'expedient i com queda la situació a la factoria. L'empresa, que de moment ha declinat fer declaracions, havia plantejat aquest ERO a mitjans de desembre per la "complicada situació" que vivia el sector industrial i que la crisi energètica havia agreujat.

L'empresa pretenia acomiadar el 29% de la plantilla, que actualment compta amb 84 treballadors. Els sindicats van començar aquesta setmana una campanya per pressionar a l'empresa que canviés de posicionament o convocarien mobilitzacions en contra de la direcció. De fet, el comitè d'empresa criticava que en cap moment no s'havien mostrat favorables a canviar i que tots els treballadors afectats per l'expedient era personal directe de producció. A més, els sindicats lamentaven que en cap moment s'hagués argumentat els motius que obligaven a la direcció a acomiadar els treballadors.

De fet, els membres del comitè d'empresa han carregat contra el model empresarial que persegueix el principal accionista de l'empresa des del 2016. Des d'aquell moment només s'estan produint unes 60 tones de fil al mes, ja que es tracta d'un material molt tècnic amb un alt valor afegit. Pels treballadors això implica un volum de treball molt baix a causa de l'especialització que no produeix llocs de treball. De fet, el 2015 la Nylstar de Blanes produïa 1.300 tones de fil al mes i tenia una plantilla de més de 200 treballadors. Amb el canvi de model productiu, aquesta situació es va capgirar fins a la situació actual.

Per la seva banda, el principal accionista de l'empresa rebatia al comitè d'empresa que l'especialització és "l'única sortida" de la factoria perquè genera "un valor afegit". L'empresari atribueix la situació actual de la fàbrica a la crisi energètica. La producció de la fàbrica està aturada des de fa més d'un mes i els sindicats han denunciat que al llarg del desembre s'han produït diversos talls de gas. El principal accionista de l'empresa, Alfons Cirera, va explicar que havia hagut de pagar 2,2 milions d'euros en sobrecostos de factures.