Detingut a Ripoll per fabricar armes amb una impressora 3D i difondre tutorials per fer explosius

L'home havia fet entrenament parapolicial i amenaçat col·lectius minoritaris

Agents de la Guàrdia Civil han detingut un home a Ripoll com a presumpte autor d'un delicte de tinença d'armes prohibides que podien estar destinades a la venda terceres persones. També s'ha desmantellat un taller clandestí per a la fabricació il·legal d'armes mitjançant impressores 3D i projectils per a armes de gas, situat en un habitatge unifamiliar d'aquesta localitat del Ripollès.

L'operació -anomenada Napalm- es va iniciar aquest mes d'octubre passat, quan la Guàrdia Civil va detectar un usuari que difonia, a través de publicacions en plataformes web d'accés totalment públic, com fer modificacions substancials d'armes, convertint-les en armes prohibides amb una gran capacitat lesiva, així com dissenyar peces en 3D per a aquestes, explicant com imprimir-les, aplicar-les i fer-les servir.

També difonia instruccions per elaborar explosius casolans i confeccionar artefactes explosius de gran letalitat. Els elements necessaris per realitzar aquest tipus d'explosiu que ensenyava a través d'internet es poden adquirir a qualsevol centre comercial, com ara fertilitzant o altres productes.

Aquestes publicacions havien generat un gran nombre de visualitzacions i descàrregues a la xarxa. A més del seguiment dels comentaris i publicacions, els agents de la Guàrdia Civil van trobar diversos missatges d'amenaça contra col·lectius minoritaris i altres afins a ideologia extremista i antisemita. A més, la persona investigada presumia d'haver participat en entrenaments de grups parapolicials i que estava prenent mesures de seguretat per si les Forces i Cossos de Seguretat entraven al seu domicili.

Nombroses armes i una impressora 3D a casa

Fruit d'aquesta investigació, i malgrat les mesures de seguretat adoptades per aquesta persona per evitar ser identificat, la Guàrdia Civil va localitzar el detingut a Ripoll. Els agents van registrar el seu habitatge i van trobar nombroses armes manipulades, peces fonamentals, munició, maquinària i eines per fer-hi modificacions. Totes van ser intervingudes, juntament amb una ballesta, més de 20 armes blanques, una defensa semirígida, rossinyols, grillons, dispositius electrònics i d'emmagatzematge o documentació falsa.

A casa seva, el detingut disposava d'una impressora 3D amb què havia fabricat il·legalment les peces per acoblar armes de gas de diferents calibres. Igualment disposava de les primeres matèries necessàries usades per a la seva fabricació. També es van trobar manuals sobre l'ús, el maneig i la fabricació d'armes de foc a través de la impressió en 3D.

Amb aquesta actuació, la Guàrdia Civil ha impedit la difusió de tutorials que poden ser utilitzats per qualsevol particular per a la fabricació d'explosius casolans, amb la finalitat de ser utilitzats per atemptar contra la vida i la integritat de les persones.

Aquesta operació l'han dut a terme agents especialitzats de les Seccions d'Informació de les Zones de la Guàrdia Civil del País Basc i Catalunya, i el Grup d'Acció Ràpida (GAR).