És la contaminació un causant de l'aparició d'asma?

Vall d'Hebron impulsa un estudi per tal de determinar-ho

Investigadors del grup de Pneumologia de Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) han iniciat un estudi per determinar si la contaminació pot ser un dels factors que condicionen l'aparició de l'asma en adults. Per portar-ho a terme s'enquestaran 2.000 habitants de Ribes de Freser i 2.000 més del barri d'Horta de Barcelona que, en cas de d'indicar símptomes d'asma, podran ser diagnosticats i rebre tractament.

El doctor Xavier Muñoz, del servei de Pneumologia, assegura que aproximadament la meitat dels casos d'asma en adults es produeixen per al·lèrgies que acostumen a sorgir durant l'edat pediàtrica i l'altra meitat per factors que encara s'estudien. Un d'aquestes, podria ser la contaminació ambiental.

Està previst que els resultats de l'estudi es coneguin a finals del 2014. Per comparar la incidència dels problemes respiratoris entre els habitants d'un lloc menys exposat a la contaminació, els investigadors han escollit Ribers de Freser pel seu entorn natural. Les dades de contaminació atmosfèrica recollides en aquest municipi del Ripollès es compararan amb les d'Horta.

Segons Muños l'estudi permetrà obtenir noves dades sobre l'asma que comença en l'edat adulta, els factors que condicionen la seva aparició i identificar quines diferències hi ha entre els pacients amb asma apareguda en l'edat adulta respecte els que la tenen des de la infància.

L'estudi es farà a través d'enquestes aleatòries a majors de 18 anys. Passat l'estiu, que es tinguin els resultats es començarà a contactar telefònicament amb els persones a qui s'hagin identificat símptomes amb l'objectiu de fer-los una enquesta exhaustiva i oferir-los la possibilitat de tenir una visita mèdica per si volen ser diagnosticats i tractats.