Donen a Banyoles 131 obres d'art d'una col·lecció privada amb peces de Picasso, Dalí, Miró i Rembrandt

Es tracta d'un dels fons particulars més importants del país i s'exposarà a Can Tarradas

L'Ajuntament de Banyoles (Pla de l'Estany) i la família Gimferrer han signat aquest dijous un acord donació que farà que la ciutat rebi 131 obres d'art de la col·lecció privada de la família, una de les més importants del país. Entre les peces que conformen el fons, hi ha la primera obra que va fer Picasso a Els Quatre Gats, un Dalí del 1927, Miró, Tàpies, Rembrandt o Goya.

També inclou una representació d'art africà i oriental i obres d'autors romàntics com Modest Urgell i Marià Fortuny; modernistes, cm Aristides Maillol o Ramon Casas; o noucentistes com Joaquim Sunyer, entre d'altres. Ara l'Ajuntament adequarà Can Tarradas com a espai expositiu i l'obrirà al públic d'aquí a tres anys. L'objectiu: convertir Banyoles en un referent en el món de l'art.

Les negociacions per adquirir aquest fons van començar fa dos anys però aquesta és la segona vegada que s'intenta. Ja es va abordar als anys 70 sense èxit però, ara, la segona oportunitat ha culminat amb un acord que s'ha signat aquest dijous. Banyoles rebrà les 131 peces de la col·lecció privada que Jordi Gimferrer ha recopilat durant dècades, fruit del seu amor per l'art.

Està considerada com una de les col·leccions privades d'art més importants del país i, tot i que la intenció inicial del propietari era donar-la a una institució museística nacional, finalment s'ha aconseguit que es quedi a Banyoles. Entre les peces, hi ha obres d'autors tan destacats com Miró, Picasso i Dalí i, fins i tot, gravats de Rembrandt i Goya.

Pintura catalana i espanyola del XIX i XX

Però és especialment important pel què fa a pintura catalana i espanyola de finals del segle XIX i del segle XX fins a l'actualitat. Aquí, s'hi inclouen obres d'autors romàntics com Modest Urgell i Marià Fortuny, modernistes com Ramon Casas, Isidre Nonell, Joaquim Mir, Aristides Mailloll o Josep Llimona, i noucentistes com Joaquim Sunyer.

El grup d'avantguarda "Dau al set" hi està representat amb peces d'Antoni Tàpies, Modest Cuixart, Joan Ponç o Joan Josep Tharrats. També el grup "El paso", amb autors com Antonio Saura, Manuel Millares o Juana Francés. Altres noms destacats de l’art de les darreres dècades són Joan Genovès, Eduardo Chillida, el Grupo Crónica, Joan Brossa, Albert Ràfols-Casamada, Miquel Barceló, "Zush", Perejaume o Jaume Plensa.

Peces "del món"

La col·lecció inclou també una selecta representació d’art africà i oriental. Entre elles, un Cap Romà de l'any 181 d.C de l'època de l'Emperador Marc Aureli, una de les nou que hi ha al món i una de les dues úniques que hi ha en mans privades. "He rebut moltes propostes de molts diners i mai ho he volgut vendre. Ara tinc la immensa felicitat de donar-ho a Banyoles", ha assegurat durant l'acte de donació Gimferrer.

"Un abans i un després"

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat la importància de la donació i ha assegurat que marca un "abans i un després" al municipi. En aquest sentit, ha explicat que les peces s'exposaran a Can Terrades, en el que esdevindrà un centre artístic de "primer nivell". La voluntat és que estigui enllestit i sigui visitable d'aquí a tres anys i es converteixi en un referent en el món de l'art.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Miquel Cuenca, ha dit que Can Tarradas es vertebrarà a l'entorn de l'exposició de la col·lecció i que situarà Banyoles "en un ineludible punt de referència de la geografia artística catalana". "Poques vegades passa que tens una segona oportunitat", ha dit en referència a les negociacions dels anys 70 per aconseguir la col·lecció.