El PSC de Girona reclama regular els pisos turístics

Demanen que es faci "de manera endreçada, en lloc de ser un desori"

La portaveu del PSC a Girona, Sílvia Paneque, i la regidora Bea Esporrín han marcat les línies estratègiques per als Habitatges d’Ús Turístic (HUT). Les al·legacions que han presentat demanen que Girona afegeixi una normativa clara per regular la convivència adequada entre veïns i la gent que fa una estada en un pis turístic.

Consideren que marcar en un 15% el limit en un barri és un criteri massa generalista que permet, per exemple, que hi pogués haver un excés de pisos turístics en un carrer o bé fixa un límit que no té sentit en un altre espai urbà. També reclamen que s’eviti que les llicències d’ús turístic serveixin per especular.

D’altra banda, el PSC no entén per quins motius hi ha el límit de només poder tenir pis turístic a la primera planta, quan en un edifici hi ha una rehabilitació o s’hi instal·li un ascensor. “En alguns edificis en mal estat, la rehabilitació i la posta en marxa únicament com a Habitatges d’Ús Turístic pot ser una opció”, apunta Bea Esporrín.

Esporrín demana que -per tal d’assegurar la bona convivència entre residents i turistes- la modificació puntual s’acompanyi d’un règim regulador o d’un règim d’inspecció i sancionador que vetlli i corrobori un funcionament cívic. A la inspecció dels HUTs es proposa, el sistema d’inspecció turística de la Llei 13/2002 de Turisme de Catalunya (LTC), que té funcions de caràcter reactiu i altres de caràcter preventiu; i a nivell sancionador el sistema establert a les Llei 13/2002 de Turisme de Catalunya (LTC) i D159, Llei 39/2015, Llei 40/2015 i Llei 26/2010.

“La Llei de Turisme contempla que, en el cas d’infraccions, la reincidència en el termini d’un any, sempre que hi hagi resolució prèvia ferma, agreugi en un grau la infracció. La llei tipifica supòsits d’infraccions lleus, greus i molt greus i cal que a l’àmbit municipal ho tipifiquem de manera clara. Sobretot, establint condicions que evitin eventuals conflictes de convivència i garanteixin el descans i la qualitat de vida dels ciutadans o infraccions vinculades a residus” ha conclòs la regidora.

Els socialistes també han afirmat sobre la limitació del 15% que cal establir un mecanisme per comprovar si els habitatges que disposen de llicència HUT actuen com a tals i proposen que es podria fer demanant a la Generalitat una relació de la taxa turística recaptada pels diferents HUT de la ciutat.

D’altra banda, els socialistes demanen revisar la classificació dels sectors. A les al·legacions presentades pels socialistes s’ha incidit en diferenciar i desvincular el concepte d’HUT i de llar compartida.

“Creiem que el text proposat pel govern és molt millorable i el fet que l’oposició facilités l’aprovació inicial pel caos que es produiria en no fer-ho, corrobora la manca de previsió del govern i que les coses poden fer-se millor”, ha explicat la socialista.