Iñaki Frade deixa la presidència de Pimec Girona

L'empresari Pere Cornellà el substituirà

L'economista Iñaki Frade deixa la presidència de Pimec Girona i l'empresari Pere Cornellà el substituirà en el càrrec. El relleu al capdavant de la patronal gironina serà tranquil i, de fet, ja s'ha pactat. Només falta que els comitès executius de Barcelona i Girona l'avalin, tràmit que es preveu fer aquesta setmana.

Frade, que va accedir a la presidència de Pimec Girona el 2009, continuarà vinculat a la patronal, tot i que a Barcelona. Allà hi dirigirà un servei d'ajuda a empreses afectades per concursos de creditors. Pere Cornellà és ara vicepresident de la patronal gironina i dirigeix l'empresa torrefactora de cafè que porta el cognom familiar, i que està situada al polígon de Fornells de la Selva.

Iñaki Frade va accedir a la presidència de Pimec Girona el gener del 2009, substituint a l'empresària Mariona de Puig. L'economista va arribar al càrrec avalat per la seva trajectòria empresarial, centrada en els àmbits de l'empresa, la docència i la consultoria.

Doctor i Màster en Direcció d'Empreses per la Universitat de Barcelona (UB), Frade ha format part de la primera fornada de professors d'Econòmiques de la Universitat de Girona (UdG). A més, ell va ser també el fundador i actual director del grup de capital inversió i direcció general d'empreses Frade Gobeo.

Iñaki Frade va accedir al càrrec de president de Pimec Girona en plena crisi econòmica i, al llarg d'aquest temps, ha anat estrenyent relacions amb l'altra gran plataforma empresarial gironina, la Foeg. Tant, que fins i tot en algunes ocasions s'havia posat damunt la taula la possibilitat que les dues patronals es poguessin fusionar.

Durant el seu mandat, però, també ha hagut de veure com tancava portes un dels grans projectes empresarials que portaven des del bufet Frade Gobeo: Indústries Càrnies Vilaró, amb seu a Sils (Selva). L'empresa va entrar en concurs de creditors el març del 2010 i, després de dos anys, va haver d'anar a liquidació després que les entitats financeres no avalessin el seu pla de viabilitat.

La firma, en el moment de desaparèixer, tenia 125 treballadors i no havia contret nous deutes. De fet, havia tancat l'exercici facturant 100 milions d'euros (MEUR) i exportant el 80% de la producció (a llocs com Corea, Sud-àfrica o el Japó).

Nou servei per a les territorials

Potser per això, Iñaki Frade ja feia més d'un any que mantenia converses amb la direcció de Pimec Catalunya per obrir un nou servei, dirigit a empreses que es troben en dificultats (sobretot, immerses en concursos de creditors). L'objectiu era el d'intentar treure-les de l'atzucac i, com el mateix Frade assegura, fent un símil seria comparable "a una clínica o a un quiròfan".

Ara, aquest projecte es farà realitat i, de fet, Frade ja ha signat el nou contracte amb la patronal. La nova àrea es batejarà com a 'servei de reestructuració i situacions concursals' i, des de Barcelona, s'oferirà a totes les territorials de Pimec. "Si sóc capaç de salvar el patrimoni d'uns quants empresaris ja hauré fet una bona feina", diu el fins ara president de Pimec Girona.

El relleu, tranquil

La nova responsabilitat d'Iñaki Frade, però, li suposarà haver de deixar el càrrec que ostenta des de fa tres anys. Això sí, el relleu al capdavant de la patronal gironina serà tranquil i, de fet, ja s'ha pactat. Qui assumirà la presidència serà l'empresari gironí Pere Cornellà, vicepresident primer de Pimec Girona i gerent de l'empresa torrefactora Cafès Cornellà.

Es preveu que aquesta mateixa setmana els comitès executius de Barcelona i Girona avalin el relleu, i que es faci efectiu d'aquí a pocs dies. "En Pere Cornellà respon al perfil per presidir Pimec, perquè representa l'empresa familiar gironina", assegura Iñaki Frade.

L'empresa que dirigeix el qui serà nou president de Pimec Girona es va fundar el 1920. Cafès Cornellà és una firma familiar i Pere Cornellà pertany a la seva tercera generació. La fàbrica actual, situada al polígon de Fornells de la Selva (Gironès), es va obrir el 1984 i el procés de producció està del tot automatitzat.

Anualment, l'empresa torra unes 900 tones de cafè, que equivalen a 67,5 milions de tasses. D'aquestes, la firma gironina en destina el 96% al segment horeca (hotels, restaurants i cafeteries) i al 'vending' (la venda automàtica).

L'any passat, Cafès Cornellà va engegar un pla estratègic per incrementar en un 60% la seva facturació i doblar el número de clients. El pla de negoci, que abasta fins al 2015, se centra en reforçar la presència de la firma a l'àrea de Barcelona, l'estat espanyol i el sud de França. L'objectiu és arribar fins als 2.500 clients i incrementar la xifra de negoci fins als 10 milions d'euros (MEUR).