Detinguts a Girona membres d'una banda que van estafar 63.000 euros fent 'vishing'

L'origen de la investigació se situa a Biscaia

Agents de la Guàrdia Civil de l'equip de la comandància de Biscaia, dins el marc de l'operació "Sarea Steel", han investigat 24 persones per delictes d'estafa, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal per sostreure de manera fraudulenta més de 63.000 euros de les comptes bancaris de dues empreses establertes a Biscaia. Entre els detinguts s'hi troben persones residents a la demarcació de Girona.

A finals del 2021 el gerent d'aquestes societats va posar en coneixement de l'equip de la comandància de Biscaia càrrecs no autoritzats als comptes bancaris, un total de 30, superant els 63.000 euros amb la suma de tots ells.

Durant la investigació els agents van aconseguir identificar el modus operandi utilitzat per fer les transferències irregulars; els estafadors obtenien mitjançant engany (phishing) les dades bancàries de la víctima.

Un cop obtingudes les dades bancàries, per eludir la verificació que les entitats fan mitjançant SMS, procedien a contactar amb l'operadora de telefonia fent-se passar pel veritable titular de la línia (vishing). L'objectiu era activar desviaments de trucades per rebre per veu els codis de verificació (2FA) necessaris per autoritzar les transferències no consentides.

Degut a la complexitat del cas, els guàrdies civils van analitzar minuciosament cadascuna de les transaccions. Amb això van traçar el camí recorregut pels diners sostrets, identificant 24 persones amb diferents graus de participació en els fets, els quals operaven a diferents províncies d'Espanya.

Els autors van utilitzar tres vies per retirar les quantitats estafades. Una va anar utilitzant caixers automàtics situats a localitats de les províncies de Barcelona i Alacant, un altre mitjà va ser mitjançant la compra de targetes de precàrrega bancària (targetes moneder) i l'última realitzant noves transferències a altres comptes, tot això amb la finalitat d'ocultar l'origen il·lícit dels diners.