Els Reis de l'Orient faran mitja cavalcada de Girona a peu i la resta en carrosses de pedals

S'avança l'horari del campament a la Devesa, s'incorpora una comitiva de pastors i hi haurà patges amb llengua de signes

Girona es prepara per a la nit més màgica de l'any. La cavalcada dels Reis d'Orient del proper 5 de gener mantindrà alguns dels canvis adoptats aquest 2022 arran de la pandèmia, però també incorpora novetats. El recorregut, de 2,3 quilòmetres, no canvia; però allò que sí que ho fa és la manera com les comitives de Melcior, Gaspar i Baltasar passaran per la ciutat.

Des del Camp de Mart, on tornarà a situar-se el campament reial, i fins a l'entrada de Santa Clara venint des de la plaça Catalunya, els tres reis tornaran a anar en carrosses. Però a diferència dels anys prepandèmia, i com que ara a la cavalcada no hi ha animals, els cavalls que abans les tiraven ara s'han substituït per un sistema de pedals.

"Les carrosses s'han modificat i adaptat amb uns engranatges semblants als de qualsevol bicicleta, però molt més grans; a més, porten un pal semblant a un timó", concreta Serra. Al davant, hi haurà dos patges que pedalaran, i un altre que guiarà la carrossa. Tota la maquinària, però, no es veurà; s'ha dissimulat perquè faci l'efecte que "són màgiques i es mouen soles", explica el president de la confraria (que des del 1956 s'encarrega d'organitzar la cavalcada de Ses Majestats a Girona).

De tot el recorregut, els tres reis en faran uns 1,4 quilòmetres en carrossa. A grans trets, des de la Devesa enfilaran Caterina Albert fins a les places Miquel de Palol i Prudenci Bertrana, des d'aquí enfilaran cap a la de Joan Brossa, agafaran la ronda Pare Claret, el carrer Joan Maragall i enllaçaran amb la plaça Catalunya i Sant Francesc.

Aquí serà on Melcior, Gaspar i Baltasar baixaran de les carrosses i faran a peu el tram final de la cavalcada (entre 900 metres i 1 quilòmetre). Des de Santa Clara, caminaran fins a la plaça Independència, agafaran l'avinguda Ramon Folch i arribaran a l'esplanada de La Copa, on hi haurà l'acte final. La cavalcada començarà a les sis de la tarda, l'organització calcula que durarà aproximadament una hora i tres quarts, i que l'acte a La Copa acabarà als voltants de les nou del vespre.

"Un rei és molt més proper a peu"

Mentre els tres reis caminin, i per permetre que la mainada els reconegui, se'ls il·luminarà més i s'han millorat els elements que els identifiquen. El pali, en el Cas de Melcior; els fanals, en el de Gaspar, i el paraigües, en el de Baltasar. El president de la confraria dels Manaies-Jesús Crucificat explica que aquesta fórmula mixta, combinant part del recorregut en carrossa amb l'altre a peu, els sembla "l'adient" per afavorir "la proximitat" de Ses Majestats amb els nens i nenes.

Xavier Serra també ha sortit al pas de les crítiques que es van veure a xarxes aquest any, quan els reis van fer tot el recorregut caminant, i hi havia gent que es queixava perquè no se'ls veia. "Un rei és molt més proper anant a peu que no amb carrossa; nosaltres hem escoltat totes les veus, i els hem tornat a alçar en una carrossa a part del recorregut", explica.

Però el president de la confraria també admet que, mentre vagin a peu, "si algun infant no veu els reis, és perquè algú amb poca sensibilitat els hi tapa". Per això, Serra subratlla que el format de la cavalcada no es pot veure condicionat "per gent amb mala educació". "I és aquí, potser, on s'hauria de posar el focus", afirma el president de la confraria.

Serra, a més, també admet que l'any passat la covid els va jugar una mala passada. Perquè a darrera hora van haver de substituir fins a 70 patges que s'havien infectat, i això va dificultar que els suplents tinguessin "la teatralitat" dels altres.

Més novetats

En paral·lel a aquest format mixt, la cavalcada de Girona també incorpora més novetats. L'horari del campament reial al Camp de Mart s'avança i començarà a tres quarts de quatre de la tarda. Aquí, si bé aquest cop la mainada no podrà pujar a les carrosses -perquè són necessàries per a la cavalcada- sí que podran acostar-se a les diferents comitives i veure Ses Majestats.

Tant al campament com durant la cavalcada, es tornaran a repartir les monedes de xocolata amb el segell de Jordi Roca, que el pastisser va crear l'any passat per als tres reis. La de Melcior, de xocolata blanca i pols d'or; la de Gaspar, de xocolata amb llet amb pàtxuli, i la de Baltasar, de xocolata negra amb pol·len de mel. Segons ha concretat Serra, "de les 16.000 que es van repartir l'any passat, ara intentarem arribar a les 24.000".

A la cavalcada del proper 5 de gener, on hi participaran 280 persones, també s'hi afegirà una nova comitiva: la dels pastors. Tindrà vuit integrants i acompanyarà el seguici de la carbonera Tem-Noch (que l'any passat va incorporar-se a la cavalcada). Segons ha explicat el president de la confraria, a l'hora d'incloure nous personatges, sempre es fa "donant un cert contingut al relat". En aquest cas, els pastors són gent de la Vall d'Aran, que faran un ball típic, a qui els Reis d'Orient "s'han trobat en el seu camí cap a Girona".

Llenguatge de signes

Més novetats. La regidora de Ciutadania, Maria Àngels Cedacers, ha explicat que durant la cavalcada hi haurà patges que parlaran la llengua de signes, i que es reservaran espais per als infants amb mobilitat reduïda. Al mateix campament reial (a prop de les haimes), a l'esplanada de La Copa i, durant el recorregut, al davant de l'Estació-Espai Jove.

A més, Cedacers ha explicat que els nens invidents podran descarregar-se un audioconte (disponible a través del QR que porten els fulletons de la cavalcada). I que, al campament reial, també es podran acostar "i veure amb el tacte" com són els tres Reis d'Orient.

Estel d'Orient i precavalcades

Dies abans de la cavalcada, la ciutat ja viurà l'arribada de Ses Majestats. El dia 2 de gener al vespre, es farà l'encesa de l'estel d'Orient a les escales de la Catedral. La comitiva de la llum, encapçalada pel mag Naj-Mandin, hi arribarà a les set del vespre, envoltada per una il·luminació blavosa que en reforçarà la màgia. A diferència d'aquest any, després de l'encesa de l'estel, el mag entrarà dins la Catedral, des d'on en sortirà un potent focus de llum que passarà a través del rosetó.

Els dies 3 i 4 de gener, hi haurà bústies i patges reials als diferents barris. I el matí del dia 5, actuacions de comitives arreu de la ciutat i, a partir de tres quarts d'una del migdia, les precavalcades (que sortiran des de la plaça del Vi i el parc Central i confluiran al Camp de Mart, al, campament reial).

El vicealcalde de Girona, Quim Ayats, ha agraït la implicació de totes les entitats que fan possible la cavalcada de reis a Girona. "Després de dos anys complicats, la màgia arribarà a tots els racons de la ciutat", ha conclòs Ayats, subratllant que a l'hora d'organitzar l'arribada de Ses Majestats, sobretot, allò que ha primat és fer-ho "amb ulls d'infant".