Banyoles desvetlla la programació cultural per al primer semestre del 2023

Roger Coma, Enric Cambray, Joana Serrat o Moisés P. Sánchez, alguns dels noms

Roger Coma, Tere Solà, Enric Cambray, Joana Serrat, Dani Nel·lo o Moisés P. Sánchez seran alguns dels protagonistes de la nova programació de Cultura Banyoles (Pla de l'Estany) per al primer semestre de 2023. La programació d’arts escèniques i musicals, museus, patrimoni, biblioteca i festes inclou més de 150 activitats per a tots els públics. Aquest 2023 tornarà el cicle ‘Cinc cèntims de creació local’, dedicat en aquesta quarta edició al cinema, o es farà la segona edició del cicle ‘Vers l’estany’, amb lectures poètiques al costat de l’estany.

La nova programació de Cultura Banyoles per al primer semestre de 2023 s’ha presentat aquest vespre en un acte a l’Auditori de l’Ateneu. La presentació ha permès donar a conèixer el conjunt de l’activitat cultural i de festes municipal que es podrà veure de gener a juny de l’any vinent als diferents equipaments culturals de la ciutat amb propostes d’arts escèniques i musicals, així com de la biblioteca, patrimoni cultural, dels museus i de festes.

En l’obertura de l’acte, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat que “presentem una programació intensíssima que hem enriquit amb cinema, lletres o pensament, tot apostant per acostar la cultura a tothom i atiar l’esperit crític”.

Arts escèniques

La nova programació al Teatre Municipal inclourà quatre propostes clarament diferenciades. A finals de gener, la programació s’obrirà amb Tere Sola(miente), on l’actriu banyolina, membre de la companyia Teatrebrik i actriu en moltíssims muntatges Tere Solà pujarà per primera vegada sola a l’escenari amb un monòleg ple d’humor.

Al febrer, arribarà al Teatre Municipal Una teràpia integral, una comèdia sobre les veritats amb un repartiment magnífic d’intèrprets amb Roger Coma, Abel Folk, Llum Barrera i Andrea Rosa. I al març, es podrà veure La pell fina, una comèdia de la productora Flyhard amb text de Carme Marfà i Yago Alonso i amb un repartiment també de luxe amb Àngela Cervantes, Biel Duran, Laura Pau i Francesc Ferrer.

La programació al Teatre Municipal per aquest semestre es tancarà a l’abril amb Greenpis de la companyia Yllana que, després de quatre anys sense trepitjar els escenaris banyolins, tornarà a Banyoles amb una sàtira sobre l’ecologia, el futur del planeta i la pròpia supervivència.

Pel que fa a la programació de la Factoria d’Arts Escèniques, inclou també quatre espectacles de petit format. Al gener, tornarà Mamaaaa!!!, que es va estrenar per la Festa Major de Sant Martirià de 2019, dirigida per Belin Boix i interpretada per Miquel Torrent i Jordi Angelats. La companyia Teiatròlics vol celebrar haver assolit la fita de 100 actuacions arreu de Catalunya.

Al febrer, la companyia de titelles i teatre sensorial Ortiga, establerta a Banyoles, presentarà An-ki, un espectacle multipremiat a la Fira de Titelles de Lleida amb un circ de petit format instal·lat dins l’espai de La Factoria, que també es podrà veure dins la campanya de teatre escolar i dins la programació de teatre familiar de Té Tela.

Al març, es podrà veure Hamlet.01, un experiment de Sergi Balbel i Enric Cambray que s’han proposat estrenar els cinc actes de la tragèdia de Shakespeare disseccionats en cinc obres de teatre. En aquest, es podrà veure el primer acte, on Hamlet es presenta davant dels espectadors del segle XXI per explicar, analitzar i comentar les rèpliques, els personatges i accions del primer acte. I al mes d’abril es podrà veure Migrare de la consolidada companyia de dansa Maduixa, un espectacle sobre els límits del moviment i la lluita de dones fortes, valentes, resilients.

Programació musical

Pel que fa a la programació de músiques modernes a l’Auditori de l’Ateneu, s’obrirà al gener amb la presentació a les comarques gironines de Dani Nel·lo + Organ Trio. El saxofonista Dani Nel·lo tornarà a Banyoles, en el marc del festival Sax-O-Rama Rhythm & Blues Sax Meeting 2023, per presentar nou projecte, noves composicions i nova formació.

Al març, el baixista, contrabaixista, productor i creador banyolí Vic Moliner presentarà el seu nou treball ‘Foc i endreces’, el seu quart disc i on mostrarà la seva proposta més íntima i personal i el primer àlbum on canta el mateix les seves cançons. A l’abril, coincidint amb Sant Jordi, la cantautora vigatana Joana Serrat, presentarà el seu cinquè àlbum Hardcore from the Heart, un disc introspectiu, emocional, commovedor i, fins i tot, dolorós. I al mateix, el músic banyolí Pau Brugada presentarà En blanc, el seu segon àlbum com a cantautor, amb melodies meloses, a cavall entre el rap, el pop i el neo-soul.

Pel que fa a música clàssica i músiques del món en aquest primer semestre, s’obrirà al gener amb el concert que la compositora i saxofonista Irene Reig, una de les representats més destacades de la nova generació catalana de músics de jazz, oferirà liderant el seu trio. Al febrer, el pianista Moisés P. Sánchez, artista resident de l’Ateneu-Centre Municipal d’Estudis Musicals oferirà el primer concert de la seva residència artística on recrearà les Invencions de Bach, amb uns arranjaments que permeten apreciar la seva personalitat jazzística i creativa.

Al març, la Jove Capella Reial de Catalunya portarà a Banyoles Lagrime d’amante al sepolcro dell’amata, i a l’abril, la Gio Symphonia & Elena Tarrats presentaran Ticket to ride: Bach, The Beatles, Glass, Bowie. Al maig la programació de música clàssica inclourà el segon concert de la residència artística de Moisés P. Sánchez, en aquesta ocasió en quartet i revisitant el disc Dedication gravat a Nova York el 2010. I al juny, la programació es tancarà amb el concert que The Ministers of Pastime oferiran amb un repertori dels segles XVII i XVIII.

Teatre familiar

Pel que fa al públic familiar, que organitza l’entitat Ttela Banyoles, la programació d’aquesta temporada s’obrirà al gener al Teatre Municipal amb Bunji la petita coala, de Festuc Teatre. Al març, s’inclourà An-ki de la companyia Ortiga a la Factoria d’Arts Escèniques i al Teatre Municipal Els ocells ho fan i les balenes i les puces també de la companyia Obskené, que debuta al teatre familiar amb una peça divertida per part de la sexualitat.

A l’abril, i dins la setmana de la dansa, es podrà veure a la Factoria d’Arts Escèniques l’espectacle MiraMiró de la companyia Baal Dansa. La temporada familiar es tancarà al maig amb l’espectacle de circ Gregaris de Soon Circus., que es farà a la plaça Xesco Boix.

Programació cinema

L’Auditori de l’Ateneu continuarà aquest primer semestre de l’any oferint una programació estable de cinema amb les propostes del Documental del Mes i del Cicle Gaudí, impulsat per l’Acadèmia de Cinema en Català amb el suport de la Generalitat i les diputacions catalanes. I també continuaran les propostes de cinema familiar que han tingut molt bona acollida. Com a novetat, Cultura Banyoles s’ha adherit al Cicle de Cinema Familiar, CinemaXic, d’Òmnium Cultural.

Venda d’entrades

La venda d’entrades per a la nova programació de Cultura Banyoles s’iniciarà demà dijous i es podran comprar al web de Cultura Banyoles a www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament, demanant cita prèvia.

Cinema i poesia, a la biblioteca

Pel que fa a la programació de la biblioteca de Banyoles, la programació d’aquest semestre inclou la quarta edició del cicle Cinc cèntims de creació local, que es farà entre els mesos de gener i març i que es dedicarà aquest any al cinema analitzant les obres de directors banyolins com Albert Serra, Isaki Lacuesta i Christophe Farnarier.

En aquest semestre se celebrarà també la segona edició del cicle Vers l’estany, conduït per l’escriptor i periodista Joan-Lluís Lluís i que comptarà amb Carles Rabassa, Maria Callís Cabrera, Lluís Calvo i Míriam Cano.

De la programació de la biblioteca, continuaran també les activitats per al públic familiar amb L’hora del conte, el Biblionadons i l’Story Time, així com els clubs de lectura, tant per a adults com infantil, i les presentacions mensuals al Museu Darder de novetats literàries, de còmics o de revistes que tinguin una vinculació amb Banyoles i comarca o per la seva importància.

Exposicions temporals, als museus

Pel que fa als Museus de Banyoles, l’activitat continuarà centrada en el Museu Darder per les obres del Museu Arqueològic. Al gener, s’inaugurarà l’exposició temporal La imatge impresa de les cultures visuals de l’antifranquisme. Els anys de l’Assemblea de Catalunya i a partir de l’abril es podrà veure (In)visibles i (O)cultes, que recupera la trajectòria de 25 dones científiques.

Per aquest primer semestre de 2023, els Museus de Banyoles continuaran també amb la programació habitual d’activitats als diferents equipaments patrimonials de la ciutat, amb activitats adreçades tant al públic adult com al familiar. A més, també s’han organitzat activitats coincidint amb La Nit dels Museus quan s’estrenarà Nocturnae nuptiae, uan visita teatralitzada gratuïta que reviu una nit molt especial per als habitants de la vil·la romana de Vilauba: una cerimònia de casament a la romana.

Sarajevo i els recs de Banyoles, a Can Tarradas

Pel que fa a l’espai expositiu municipal Can Tarradas, fins al febrer es podrà veure l’exposició Sarajevo, guerra i pau, amb fotografies de Gervasio Sánchez sobre la guerra de Sarajevo, que inclourà una conferència i un col·loqui. Al març, s’inaugurarà l’exposició Recs: Banyoles i l’aigua, comissariada per Ramon Folch, que repassa la vida social, econòmica, urbanística i ambiental de Banyoles al voltant dels recs.