Un cava explosiu, principal novetat de la revetlla de Sant Joan

Els petards tenen un preu d'entre 50 cèntims i 200 euros

Arriba Sant Joan, i com sempre, molts es preparen per donar la benvinguda a la nit més curta de l'any. Comprar la coca, el cava i els petards és obligat per a tothom qui vulgui celebrar una bona revetlla. Però les ampolles no només poden ser presents a la taula, sinó també al costat dels piulets, les traques, els trons o els coets.

I és que el cava també pot ser explosiu. Aquells qui el vulguin fer esclatar només han d'anar a alguna de les botigues o parades de venda de petards, i fixar-se si a les lleixes hi ha diverses ampolles arrenglerades. Tot i que l'etiqueta enganyi -s'hi pot llegir 'Cava'- aquestes ampolles no són de vidre ni contenen la típica beguda escumosa catalana.

Estan fetes de plàstic, costen 29 euros i, quan s'obren, al seu interior amaguen diversos cartutxos connectats per una metxa. El tap d'aquesta ampolla no surt amb força, però sí que se n'escapen els focs artificials quan s'encén. 'Les sis bateries que hi ha fan una font de foc i color, amb palmeres i boles de llum que fan l'efecte de volcà', explica Víctor Monfort, el propietari de Casa Monfort de Vilamalla (Alt Empordà), una de les botigues on es poden trobar.

I per si amb aquest cava explosiu no n'hi ha prou, aquest any també es pot apostar per un altre tipus de petard que també és molt català. Es tracta d'una altra font –novetat al mercat- batejada amb el nom de 'Nit de Sant Joan'. Costa 10 euros. 'Al seu interior també hi ha diversos canons que fan llum i color quan se n'encén la metxa', concreta Víctor Monfort.

De petards n'hi ha per triar i remenar. Aquest any les novetats es troben bàsicament amb les fonts i les bateries. Però tant a les botigues com a alguna de les 913 casetes instal·lades arreu de Catalunya, la varietat de fressa i colors està servida amb els piulets, les cebes, els trons, els coets o les cascades de llum. 'Fins i tot, tenim una traca que dispara cent petards en només dos segons', concreta Monfort.

Des de 0,50 a 200 euros

Per als qui desitgin tirar petards, a més, el preu tampoc ha de ser un problema. En aquesta botiga del polígon Pont del Príncep de Vilamalla hi ha centenars de productes pirotècnics que abasten una gamma de preus que s'estén des dels 50 cèntims (una traca petita) fins als 195 euros (una cascada de llum que es penja).

De fet, Víctor Monfort comenta que no han hagut d'abaixar preus a causa de la crisi. 'Els petards són assequibles per a totes les butxaques; hi ha molts productes pirotècnics que no pugen més amunt dels tres euros i, per a qui es vulgui gastar més, també en tenim de més cars', concreta el propietari de Casa Monfort.

Tot i que els clients hagin trigat una mica més que altres anys en arribar, la cosa aquests darrers dies ja s'anima. 'Potser es retenen una mica, però vaja, tampoc massa; la mainada i els grans no es queden sense petards', indica Víctor Monfort.

La crisi no espanta

De fet, la crisi no espanta els clients que s'acosten a Casa Monfort a comprar petards per a la revetlla. 'He gastat uns 40 euros aproximadament, que és la despesa de cada any; si no t'ho passes una mica bé per Sant Joan, malament', explica Xavier Combriu, un veí de Vilamalla (Alt Empordà) que celebrarà la revetlla a casa i sortirà a tirar petards a la plaça.

'Sempre mantenim el mateix pressupost, que són uns 80 euros', diu en Llorenç Paniagua de l'Armentera (Alt Empordà). 'Farem una mica de sopar i he comprat petards per la mainada per fer xerinola, com coets, trons i quatre traques', afegeix.

Fins a aquesta botiga, també s'hi ha acostat un jove de Cadaqués (Alt Empordà), l'Iu Alsina, acompanyat amb mainada. El seu pressupost s'enfila fins als 300 euros, perquè compra petards per a tota una colla. 'En total, serem nou petits i tots els grans; ara, per a nosaltres només tenim un paquet de coets i avall, la resta és per als nens', conclou.