Els preus baixen una dècima al novembre a Girona però els aliments continuen a l'alça

L'IPC interanual continua moderant-se pel descens de l'electricitat, gas i combustibles

Els preus han baixat una dècima al novembre a les comarques gironines i l'Índex de Preus al Consum (IPC) interanual continua moderant-se i passa a situar-se al 7,2%. Continua doncs la tendència de deixar enrere els rècords històrics que s'havien assolit en mesos anteriors, quan la inflació desbocada va catapultar-lo per sobre del 10%.

Però això sí, l'alça de preus continua fent-se palesa a la cistella de consum del dia a dia. Els aliments s'han apujat un 0,8% al novembre i ara ja són fins a un 13,5% més cars que ara fa un any. La campanya de Nadal, a més, també es deixa notar amb la roba (+5,8%) i el calçat (+3,1%). Per contra, durant el novembre, el paquet format per l'electricitat, el gas i els combustibles continua a la baixa (-6,4%).

Després d'enfilar-se lleugerament a l'octubre, l'IPC ha registrat una lleugera baixa durant el novembre. Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a les comarques gironines els preus han tancat el mes amb un tímid descens d'una dècima (-0,1%).

Però com ja és habitual, al darrere d'aquesta mitjana s'hi amaguen dues realitats. Per una banda, tots aquells productes i serveis que s'encareixen. I que en aquest cas, també venen marcats per la proximitat de les festes nadalenques. Però per l'altra, també hi ha aquells altres que davallen (i que, de retruc, ajuden a atenuar les alces del primer grup).

Dins el primer grup s'hi troben aquells productes que formen part del dia a dia del cistell de consum. Així, els aliments, que a l'octubre ja s'havien encarit un 2%, ara continuen a l'alça. Durant el novembre l'increment ha estat d'un 0,8%, que se suma però als que ja s'havien registrat en mesos anteriors. Perquè, de fet, en comparació amb l'any passat, ara els aliments ja arriben a ser fins a un 13,5% més cars.

L'entrada a la campanya de Nadal, de retruc, també suposa que s'hagin encarit tant la roba (+5,8%) com el calçat (+3,1%). També s'apuja el tèxtil de la llar (+1,4%), la compra de vehicles (+1,1%), el transport (+1,9%) i els aparells audiovisuals (+2,3%).

La llum i els carburants, a la baixa

Per contra, el paquet format pels serveis bàsics i els combustibles continua la tendència a la baixa i tanca el novembre amb un nou descens del 6,4%. Hi tenen a veure les mesures per atenuar l'encariment de l'electricitat i el gas, però també la rebaixa de 20 cèntims del litre dels carburants que aplica l'Estat. Un descompte que en principi acaba l'1 de gener, i que ara per ara no se sap si el govern espanyol allargarà.

En comparació amb ara fa un any, la llum, el gas i els combustibles són ara un 9,7% més cars. Tot i aquesta alça interanual, però, també és veritat que feia mesos que aquesta xifra no se situava per sota dels dos dígits (i havia arribat a enfilar-se, fins i tot, per damunt del 50%).

En paral·lel, durant el novembre, la temporada baixa també s'ha deixat notar perquè han baixat tant els preus dels allotjaments (-12,6%) i dels paquets turístics (-3,1%). També s'han abaixat els electrodomèstics (-1,3%), el lloguer de vehicles (-0,7%) i els equips de telefonia (-0,5%).

L'interanual, al 7,2%

L'IPC d'aquests darrers mesos, de retruc, també ha contribuït a moderar la taxa interanual de l'índex, que aquest novembre passa a situar-se al 7,2%. Continua fent-se palesa la inflació, però de moment es deixen enrere els rècords històrics que s'havien assolit -les dades de l'INE es remunten fins al gener del 1993- en què l'IPC interanual havia arribat a catapultar-se més amunt de l'11%.