Les Beques Ciutat d’Olot investigaran els delmes, les parròquies i fonts rellevants

Els guanyadors rebran 4.500 euros per elaborar els seus estudis

S'han donat a conèixer els guardonats a les Beques ciutat d'Olot (Garrotxa). Elvis Mallorquí Garcia és el guanyador de la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes 2022 pel projecte “Els delmes i les parròquies de la Garrotxa entre l’Edat Mitjana i l’època moderna”.

L’objectiu de l’estudi és reconstruir de manera més fidedigna els límits de les parròquies garrotxines, resseguir l’evolució tant de la xarxa de parròquies de la Garrotxa com dels titulars i de tot allò relatiu al pagament del delme, el dret sobre una desena part dels productes agrícoles, entre els segles XIV i XVI. Elvis Mallorquí és Doctor en història per la Universitat de Girona i professor d’ensenyament secundari i universitari.

La Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals 2022 ha recaigut en Mireia Jiménez Llobet, per un estudi que porta per títol "Diagnosi i valoració dels serveis ecosistèmics d’algunes de les fonts rellevants de la Garrotxa”.

Les fonts són dels indicadors més sensibles al canvi climàtic global i tenen una gran importància cultural per a moltes localitats, convertint-se en un element essencial del nostre patrimoni. Els serveis ecosistèmics són aquells beneficis que un hàbitat aporta a la societat i que milloren la salut, l’economia i la qualitat de vida de les persones.

Amb aquesta investigació, es valoraran els serveis ecosistèmics d’algunes fonts i surgències de la comarca com la Moixina, el Noc d’en Cols, el Gorg Blau o la Font Grossa. L’objectiu principal és poder analitzar i valorar els serveis ecosistèmics que ens ofereixen aquestes fonts escollides i mirar si aquest estudi pot esdevenir una eina de gestió a la presa de decisions per a l’ús, la protecció i la conservació d’aquests ecosistemes i dels seus serveis, tenint en compte el context del marc normatiu de la DMA (Directiva Marc de l’Aigua), que estableix un lligam clar entre l’estat d’aquestes aigües i el sosteniment dels ecosistemes terrestres dependents, moltes vegades lligats a surgències puntuals i fonts.

Els guanyadors rebran 4.500 euros per elaborar els seus estudis. Les Beques Ciutat d’Olot es convoquen des del 1988 per donar suport a la investigació en l’àmbit local.