El curt 'Gnomes' guanya la 12a edició de l'Acocollona't de Girona

Els instituts de Mestre Andreu de Sant Joan de les Abadesses i el Salvador Sunyer de Salt s'emporten l'Acocotut '22

El festival de cinema de terror de Girona Acocollona't ha posat el punt i final a la 12a edició aquest dissabte a la tarda a l'auditori Josep Irla. L'acte ha servit per entregar els premis dels millors curts de terror que participaven en el festival. L'holandès Ruwan Heggelman ha aconseguit el primer premi amb 'Gnomes'. Es tracta d'una obra que ha estat fent al llarg de cinc anys. El jurat ha destacat que el curt sigui "fresc, divertit, 'gore' i autèntic".

El segon premi ha estat pel curt 'Heleno' de Mikel Arraiz. Es tracta d'una crítica esbojarrada del masclisme amb un to irònic "que es torna completament hipnòtic", segons recull l'acta del jurat. A més, s'ha fet una menció especial a 'La Masia de Víctor Català, que s'ha emportat el premi del públic d'aquest 2022, i a 'El semblante' de Raúl Cerezo i Carlos Moriana.

A banda de l'entrega dels premis, l'acte d'aquest dissabte també ha servit per projectar la quinzena de curts de la competició Acocoexprés i la desena de treballs de l'Acocotut, el concurs de curtmetratges per a centres educatius de la demarcació de Girona.

Dins d'aquesta categoria escolar, el premi d'enguany s'ha repartit 'ex-aequo' pels alumnes de 4t d'ESO de l'institut escola Mestre Andreu de Sant Joan de les Abadesses, que presentaven 'Terror escolar' i els de l'institut Salvador Sunyer de Salt amb 'El sacrifici'. El jurat ha destacat "la qualitat de totes les obres" presentades pels centres.

Premis de l'Acocoexprés

En la categoria de l'Acocoexprés, el guanyador ha estat Albert Portal amb 'Revelacions 3'. El jurat destacat que "tanca una trilogia fantàstica" que s'ha narrat en exclusiva en aquest concurs de curtmetratges i juga amb "elements periòdics del gènere fantàstic i el metacinema". El segon premi ha estat per Aleix Cabarrocas i Ester Bertran amb 'La presència'. L'acta del jurat remarca que és una "versió molt nostrada i maternal" del clàssic de terror 'Paranormal Activity'.

12a edició del festival

L’Acocollona’t, el festival de Cinema Fantàstic i de Terror de Girona va inaugurar la seva 12a edició el divendres 2 de desembre i fins avui ha portat més d’una desena de propostes en diferents espais culturals de la ciutat. Després de les restriccions viscudes en els dos anys anteriors per la pandèmia, l’Acocollona’t ha tornat a la normalitat, recuperant espais i amb noves propostes que s’han sumat a la programació habitual del festival.

L’organització del festival ha destacat que “després de tres edicions de circumstàncies condicionades per qüestions totalment alienes al festival, aquest any s’ha recuperat la normalitat amb la participació del públic assistent a pràcticament totes les activitats”. Per primera vegada, s’han pogut veure curtmetratges més enllà de les sales de cinema i se n’han projectat al Truffaut, però també al Centre Cultural La Mercè o a l’Auditori Josep Irla. A més, s’han fet activitats al Museu d’Història, al refugi antiaeri, al Museu del Cinema o al Centre Cívic del Barri Vell-Mercadal, entre d’altres.

Pel que fa a la programació, a més de la projecció de curts, en aquesta edició s’ha estrenat el primer concurs de pintura ràpida ‘Acocoràpida’, inspirat en els carrers del Barri Vell. També ahir divendres es va fer la xerrada ‘Psicofonies, són les veus dels morts?’, a càrrec de Jorge Ríos, que enregistra per diversos espais de la ciutat o una masterclass sobre disseny de personatges animats per a pel·lícules de Hollywood a càrrec de Daniel Fernández Casas.