La Catedral de Girona dedica una capella a la Moreneta

Era l'únic temple a Catalunya que no comptava amb cap imatge de la Mare de Déu de Montserrat

La Moreneta ja té una imatge i una capella a la Catedral de Girona. Coincidint amb la Immaculada Concepció, i amb el 75è aniversari de l'entronització de la Verge al monestir benedictí, la Catedral ha dedicat una de les seves capelles a la Mare de Déu de Montserrat.

El temple ha acollit una missa solemne, presidida per l'abat emèrit del monestir, el gironí Josep Maria Soler. Durant l'homilia, Soler ha destacat que l'acte d'avui "agermana tots els membres de diòcesis amb seu a Catalunya i suscita el sentiment de pertinença al nostre poble català". I és que, precisament, la de Girona era l'única catedral de Catalunya que no tenia cap imatge de la Moreneta. Se li ha dedicat la capella que antigament es coneixia com la de Sant Tomàs.

L'entronització de la imatge de la Moreneta a la Catedral de Girona s'ha fet coincidir amb la Immaculada Concepció. A més, aquest any precisament se celebra el 75è aniversari de l'entronització de la imatge original al monestir benedictí. Per això s'ha considerat que aquest era el context oportú per fer-ho a la seu gironina, ja que fins avui la de Girona era l'única catedral de Catalunya que no comptava amb cap imatge de la Moreneta, que és la patrona de les diòcesis catalanes.

Prèviament a l'entronització -que significa posar en un tron- s'ha celebrat una missa solemne. L'ha presidida l'abat emèrit de Montserrat, el gironí Josep Maria Soler. Han concelebrat amb ell diversos preveres, entre els quals l'administrador diocesà de Girona, monsenyor Lluís Suñer.

Durant l'homilia, el pare Soler ha fet una lloança inicial a Maria tot recordant la salutació que li va fer l'àngel: "Déu té guard, plena de gràcia". "Ara aquestes paraules les podrem repetir davant la imatge que entronitzarem en aquesta admirable catedral", ha afirmat l'abat emèrit, posant èmfasi en què l'acte d'avui "agermana tots els membres de diòcesis amb seu a Catalunya i suscita el sentiment de pertinença al nostre poble català".

"Entronitzar aquesta imatge ens permetrà adreçar-li la nostra pregària confiada amb les confidències que portem al cor" ha manifestat. Soler també ha demanat als fidels "deixar entrar Maria en el més íntim de nosaltres mateixos: Jesús ens l'ha donada com a mare i l'hem d'acollir". En aquest sentit, ha remarcat que "acollir Maria en el nostre interior comporta també acollir tots els seus fills i viure en solidaritat amb els més necessitats".

Record al bisbe Pardo

L'entronització de la Moreneta també ha tingut un record especial per al bisbe Francesc Pardo, que va morir el 31 de març passat. L'abat emèrit de Montserrat ha explicat que, precisament, l'entronització a la Catedral s'ha fet en el marc dels actes del 75è aniversari de la del monestir per petició especial del bisbe.

El pare Soler també ha volgut recordar l'esdeveniment montserratí del 1947. "Va ser un acte d'amor a santa Maria, una ocasió de reconciliació i un acte d'esperança de represa com a poble i de l'ús públic de la llengua", ha dit. "Ara, 75 anys després, donem gràcies a Déu pel que va suposar, i en un context ben diferent i des de la voluntat de reconciliació i diversitat d'opcions, seguim treballant units entre tots els pobles de la terra", ha subratllat.

Un cop acabada la missa, i amb el Virolai de fons interpretat per la Capella de Música de la catedral, s'ha iniciat la processó amb la nova imatge, que ha estat portada per membres de l'Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes de Girona. Després d'un recorregut per la nau, la comitiva ha arribat a una de les capelles laterals de la girola, antigament dedicada a Sant Tomàs, on tot seguit s'hi ha entronitzat la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, i s'ha acompanyat amb una pregària especial del 75è aniversari i el cant de la Salve.