Els Comuns proposen fer dues rescloses al tram urbà de l'Onyar a Girona per naturalitzar-lo

La construcció es faria a l'alçada del Mercat del Lleó i un altre per Plaça Catalunya

Girona en Comú Podem lamenta que una bona part del tram urbà de l'Onyar a Girona porti dècades desnaturalitzat i considera que cal una modificació de la llera per tal de recuperar l'aspecte ecològic i paisatgístic. Per això fan una proposta d’actuació en el tram formigonat de l'Onyar, per tal que hi hagi aigua de banda a banda de manera permanent.

Es tractaria de fer una petita presa o resclosa pocs metres aigües amunt de la Plaça de Catalunya i una altra entre la passera de l'Alferes Huarte i el pont de l'Areny, és a dir a l’alçada del Mercat del Lleó. L'actuació comportaria que els sediments progressivament dipositats de manera natural ajudessin al creixement de la vegetació, el qual podria anar acompanyat de la naturalització dels murs laterals. La lamina d’aigua també ajudaria a reduir lleugerament la temperatura a la zona en els mesos de més calor.

Els Comuns recorden que si l'Onyar té un mínim cabal d'aigua al seu pas pel Barri Vell és justament per l'existència d'una petita presa sota el pont de Pedret, justament abans de la desembocadura d’aquest riu al Ter. Quant al risc d’inundacions, com els greus desbordaments que van tenir lloc els anys 1962 o 1970, i que van estar a prop de repetir-se durant el temporal Glòria de gener de 2020, consideren que la capacitat actual de la llera no es pot reduir en cap cas, però cal fer-la compatible amb la seva naturalització.