Palamós inicia les feines de prevenció d'incendis a l'entorn del camí de ronda

S'actuarà en el tram que uneix el nucli urbà amb la platja de Castell

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) ha encarregat l’inici de les feines de prevenció d’incendis i de millora forestal en els espais naturals per on passa el camí de ronda, concretament el seu tram comprès entre el nucli urbà i la platja de Castell.

Aquestes tasques són a càrrec d’una empresa especialitzada que en l’actualitat executa aquests treballs, els quals s’emmarquen dins el projecte “infraestructura verda multifuncional, per a passejar, fer esport, conèixer la natura, la cultura i la història de Palamós”, que entre 2020 i 2021, va fer possible la restauració i millora de la secció del camí de ronda de 3,5 Km, que uneix sense interrupcions el nucli urbà del municipi amb la platja de Castell, fent el recorregut, més accessible, més còmode i atractiu, millorant la sostenibilitat i mobilitat del municipi en facilitar l’accés sense la necessitat de fer servir vehicles de motor.

Els treballs previstos consisteixen en actuacions de prevenció d’incendis principalment en els àmbits del parc de Cap Gros i la pineda d’en Gori, així com la millora forestal d’aquests espais per tal de potenciar la biodiverisitat i la millora de les masses forestals, diversificant el mosaic ecològic i paisatgístic.

Amb aquest objectiu també es faran tasques per a l’eliminació de flora exòtica invasora, des de la cala dels Pots fins a la platja de Castell, amb l’extracció de les plantes al·lòctones amb comportament invasiu, que amenacen la conservació de la  diversitat florística d’aquest àmbit. Es tracta d’iniciar actuacions de control i eliminació sobre plantes com  la figuera de moro, l’ungla de gat,  l’ailant, catalogades  com a flora exòtica invasora,  i sobre d’altres que si bé encara no estan en el catàleg,  ja estan demostrant el seu potencial invasor, com senecis, aptèmies, sedums, kalanchoes o pittosporums.

En aquesta linia de treball cal destacar que l’Ajuntament de Palamós es va sumar l’any 2021 al projecte de la Unió Europea “Life med cliffs”, coordinat pel Consell  Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Institut Botànic de Barcelona, i que treballa per millorar la gestió de les especies de plantes al·lòctones invasores.

Es preveu que els treballs de prevenció d’incendis, millora forestal i eliminació de flora exòtica s’allarguin fins a final d’any. Aquest projecte té un cost global d’uns 32.560 euros, i compta amb el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Audioguia “Palamós Ronda de Mar”

Cal destacar que l’any passat l’Ajuntament de Palamós va posar a disposició dels usuaris del camí de ronda de Palamós una aplicació gratuïta que permet, mitjançant un codi QR, la descàrrega al telèfon mòbil d’informació en relació als valors natural, culturals, històrics i paisatgistics del seu traçat, acompanyat d’imatges antigues, vídeos amb dron, de realitat ampliada i àudios.

L’app audioguia té el nom de “Palamós Ronda de Mar”, i permet conèixer amb detall un total de 18 punts emblemàtics del tram del camí de ronda de Palamós de 3,5Km, que uneix el nucli urbà del municipi amb la platja de Castell, passant per espais tan emblemàtics com el parc del Convent dels Agustins, sota ca la Margarida, Cap Gros, La Fosca o S’Alguer.

La tecnologia d’aquest aplicatiu inclou un sistema de georeferenciació que reprodueix automàticament l’audioguia relacionada amb els referents propers al punt on es troba l’usuari. L’app accedeix directament a la fitxa corresponent al punt d’interès per poder veure els vídeos i imatges associades a aquest, amb l’opció de visualitzar una recreació en realitat augmentada i vídeos amb dron, que permet  descobrir amb molt detall el camí de ronda de Palamós.

També s’inclou un punt introductori al camí de ronda, amb un vídeo de presentació, que s’obre de manera automàtica quan l’usuari accedeix per primer cop a l’app, des de qualsevol de les set portes d’entrada a aquest tram del camí de ronda.

Aquesta aplicació gratuïta per a mòbils està disponible per Android i Apple a través dels seus Markets, i també, a través de codis QR que s’ubiquen en els diversos panells informatius que es troben al llarg del camí.