El xef Mateu Casañas, guardonat en la primera edició del Premi Àmfora de Roses

El premi li serà lliurat el 9 de gener al Teatre Muncipal

Les àrees de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Roses (Alt Empordà) han impulsat la creació del Premi Àmfora, que a partir d’ara s’atorgarà anualment a persones o empreses vinculades al municipi per distingir les seves trajectòries i assoliments professionals. L’elecció dels guardonats està a càrrec d’una comissió integrada per membres del propi Ajuntament i de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, que acaba d’escollir al xef rosinc Mateu Casañas com a primer guardonat.

El premi li han atorgat per "la seva trajectòria, la innovació del seu treball, l’esperit creatiu i la seva defensa del producte mediterrani i de la cuina d’arrels tradicionals, rebran així el més sentit i merescut homenatge per part de la seva població natal", asseguren en un comunicat explicant que li faran entrega del guardó el proper 9 de gener.

Nascut a Roses el 1977, el nom de Mateu Casañas va començar a fer-se un lloc en el món de la gastronomia l’any 1997 amb la seva incorporació al restaurant elBulli de Ferran Adrià i Juli Soler, considerat l’epicentre del món gastronòmic del segle XX i situat a la cala Montjoi de Roses. Exercí com a cap de cuina al prestigiós restaurant fins al seu tancament, l’any 2011, i continuà treballant en la conceptualització de la Bullipedia fins al 2014.

L’any 2012 Casañas, juntament amb els seus companys Oriol Castro i Eduard Xatruch, van decidir associar-se en un projecte 100% independent i, l’abril del mateix any, obriren el restaurant Compartir Cadaqués, transformant i portant un pas més enllà el concepte de "pica pica", amb una oferta gastronòmica mediterrània i moderna. L’èxit i els reconeixements arribaren ràpidament i des de l’any 2016 figura entre els restaurants recomenats de la Guia Michelin, mentre que, des de l’any 2014, ostenta dos sols de la Guia Repsol.

Disfrutar, obert a l’Eixample barceloní el desembre de 2014, presenta la seva oferta en format de menú degustació i ha esdevingut tot un revulsiu de la cuina mundial. Les seves creacions busquen agradar, sorprende i emocionar a través de la gastronomia i l’han portat a ser reconegut com a tercer millor restaurant del món de la llista The World's 50 Best Restaurants, amb dues estrelles a la Guia Michelin i a entrar a la llista The Best Chef Top 100 Awards.

El passat juny de 2022, els tres xefs van obrir el que és fins al moment el seu tercer restaurant: Compartir Barcelona, amb la mateixa filosofia de Compartir Cadaqués i una proposta moderna, de producte i amb arrels tradicionals.

Casañas i els seus socis han creat també el projecte Consulting, que els permet ampliar el seu radi d’acció i treballar en altres àmbits com l’assessorament gastronòmic o la producció i comercialització de vins propis. L’any 2020 van crear una nova via per arribar al públic i oferir els seus productes: la botiga online CXC Store.