Les discoteques gironines, a examen

Realitzen inspeccions policials als locals d'oci nocturn per fer complir la normativa

Arreu de les comarques gironines, i sobretot al litoral de la Costa Brava, hi ha més de 200 discoteques i locals d'oci nocturn. Per assegurar-se que compleixen la normativa, els Mossos d'Esquadra hi fan inspeccions de periòdiques. Ja sigui de nit, amb la música sonant i la pista plena, ja sigui de dia i avisant prèviament el propietari, l'objectiu és el mateix: evitar que hi hagi incompliments que puguin posar en perill la seguretat dels qui surten de festa.

Al llarg de tot el 2012 i fins aquest abril, els agents han fet unes 160 inspeccions. I en un de cada cinc casos, el local ha rebut una multa. La majoria, per incomplir la llicència, allargar horaris sense permís o no tenir personal de seguretat. Passen pocs minuts de les deu del matí. Dues agents de paisà dels Mossos d'Esquadra aparquen el cotxe davant la discoteca 'Palazzo', situada a la carretera que va de Figueres al Far d'Empordà. El local fa poc més d'un any que va obrir portes, funciona els caps de setmana i té un aforament per a 812 persones.

Quan les agents truquen a la porta, les obren el propietari i el director de la discoteca. Ja saben que vénen perquè uns dies abans els Mossos d'Esquadra els han trucat, dient-los que hi hauria una inspecció. Les dues agents s'identifiquen, ensenyant la placa policial, i passen cap dins.

A partir d'aquí, i durant gairebé dues hores, les agents inspeccionen el local a consciència. Primer, miren que al costat de l'entrada hi hagi tots els rètols preceptius (com ara els horaris o la prohibició d'entrada a menors de 18 anys). A partir d'aquí, la inspecció se centra en comprovar que les portes d'emergència no estiguin travades i que els llums de seguretat -en cas que se n'anés l'electricitat- funcionin correctament.

Un cop fet això, arriba el torn d'examinar la documentació. Entre d'altres, es demana la llicència d'obertura, l'assegurança i els plans de seguretat de la discoteca. A més, també es comprova que el local tingui contractat personal de seguretat (és obligatori quan l'aforament és superior a 500 persones).

Una trentena de multes a la demarcació

L'acta que aixequen les dues agents, un cop acabada la inspecció, deixa clar que la discoteca 'Palazzo' compleix la normativa. Però això no sempre és així. De fet, al llarg del 2012 i en el que portem d'any, el Departament d'Interior ha interposat una trentena de multes contra discoteques i locals d'oci nocturns de les comarques gironines (grup que inclou bars musicals, cafès-teatre, cafès-concerts i sales de ball).

Això suposa que, de mitjana, una de cada cinc inspeccions acaba amb l'obertura d'un expedient sancionador (durant aquest període, els Mossos d'Esquadra n'han fetes unes 160). Entre els incompliments més recurrents hi ha no ajustar-se a la llicència (per exemple, un bar musical que no té permís per ser-ho), no tenir vigilants de seguretat o controladors d'accés quan s'hi està obligat, allargar horaris, manca d'alguns rètols o tenir deficiències a les portes d'emergència (com ara pilots fosos).

A l'hora de sancionar, el reglament és clar. Així, per exemple, una falta lleu (com no tenir un rètol que sigui obligatori) comporta una multa d'entre 300 i 1.500 euros. Per una falta greu (com excedir l'aforament permès) la multa s'estén fins als 15.000 euros. I per una falta molt greu (com ara incomplir l'horari de manera reiterada) la sanció pot ser de fins a 150.000 euros.

Objectiu: garantir la seguretat

Tot i que la inspecció de la discoteca 'Palazzo' s'hagi fet a porta tancada, però, aquesta no és la tònica general. De fet, més d'un 70% de totes les que porten a terme els Mossos d'Esquadra a les comarques gironines es fan durant la nit, quan les discoteques i locals d'oci estan plens de gent que surt de festa.

En aquest cas, els agents -que si cal, sempre paguen entrada per passar desapercebuts- es fixen en si hi ha res que obstaculitzi les portes d'emergència (com ara caixes de begudes) i també paren atenció a què no se serveixi alcohol a menors d'edat. En cas de detectar algun incompliment, s'identifiquen amb la placa i aixequen l'acta corresponent.

El cap de la Unitat Regional de Policia Administrativa (URPA), el sergent Ignasi López, assegura que l'objectiu de les inspeccions no és el de sancionar, sinó el de prevenir. "Allò que més ens preocupa és la seguretat dels usuaris, i amb això som inflexibles; per això, és fonamental comprovar aspectes com ara les sortides d'emergència o els plans d'evacuació", indica.

"La nostra actuació sí que pot derivar en multes, però com a policia, allò que ens interessa més és que els fets no passin", explica el sergent. Per això, d'un temps ençà, les inspeccions amb el local obert es fan en paral·lel amb aquelles en què el local està tancat i s'ha avisat el propietari amb antel·lació.

"Hem calculat que, amb aquestes últimes, hi hem d'invertir tres vegades més de temps en comparació amb les tradicionals", indica Ignasi López. I hi afegeix: "Però allò que és cert és que el sector ho ha agraït molt, perquè permet aclarir dubtes sobre la normativa, i cada vegada els propietaris de discoteques i locals d'oci nocturn estan més conscienciats".

"La nostra funció és que els establiments compleixin la normativa, i molts ja ho fan", explica el sergent. Des del sector, aquestes inspeccions amb cita prèvia també es veuen amb bons ulls. "Per a nosaltres és molt important la seguretat del client, i per això posem l'accent a comprovar que tot estigui correcte", diu el director de la discoteca 'Palazzo', Jesús Porra. "Per exemple, és clau controlar l'aforament i que els plans d'evacuació de les sales, en cas d'emergència, estiguin actualitzats i funcionin", conclou Porra.