Més de la meitat dels alumnes de cursos ocupacionals del programa Incorpora entra al món laboral

El 91% dels inscrits han acabat la formació amb diploma

Aquest dijous al vespre s'han entregat els diplomes dels cursos de formació del programa Incorpora a les comarques gironines. És un projecte de la Fundació la Caixa i impulsat per l'associació Clúster Èxit, on hi ha set entitats de les comarques gironines vinculades a l'economia social. Dels 46 alumnes que ha tingut aquest programa, un 91% ha acabat la formació i ha rebut el diploma aquest vespre.

A més, 39 persones han fet pràctiques laborals durant els cursos de formació i un 34% dels 46 alumnes que hi havia han acabat amb un contracte laboral. L'entrega dels diplomes s'ha fet a l'auditori de la Fundació Support de les comarques gironines i ha comptat amb una conferència del director d'operacions de la Fageda sobre l'automatització en les fàbriques. Dins de l'acte celebrat el dijous, el Clúster Èxit ha reconegut les empreses Escubedo, Ingesan, Maria Gay i Toni Pons.

Els punts de formació Incorpora són una iniciativa pionera de formació adaptada als col·lectius amb dificultats especials. S'hi ofereix una formació qualificada adaptada a les seves capacitats per tal de millorar les opcions d'entrar en el món laboral. A través d'aquests punts es vol aconseguir que persones en risc d'exclusió social i dificultats especials (trastorn mental sever i discapacitat intel·lectual) tinguin una oportunitat per entrar al mercat laboral i demostrin la seva rendibilitat.

En una enquesta que s'ha fet als alumnes, es valora molt positivament les pràctiques laborals perquè els han ajudat a desenvolupar-se personalment i recuperar la confiança per poder trobar una feina. Malgrat tot, des del clúster demanen més aliances amb el sector privat per seguir treballant en la inserció laboral.

El Clúster Èxit Girona és una associació sense ànim de lucre, creada a l’any 2012 per set entitats de l’àmbit de l’economia social, amb l’objectiu d’enfortir el sector de la inserció laboral de les persones amb especials dificultats en el territori del Gironès - Zona Urbana de Girona. Les entitats integrants són: Fundació Mas Xirgu (Grup Ramon Noguera), Fundació Tresc, Fundació Síndrome de Down Girona i Comarques, Astrid 21, Grup Mifas, Ecosol (empresa d’inserció de Càritas) i Fundació Drissa.

En el seu conjunt, el Clúster Èxit manté 15 serveis orientats a la inserció laboral, que inclouen cen-tres especials de treball, empreses d’inserció, serveis integrals d'orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental (SIOAS) i serveis prelaborals per a la l’adquisició de competències. En total acull més de 2.000 persones amb especials dificultats, que són ateses per més d’un centenar de professionals de suport. La seva activitat global genera uns ingressos de més de 14 milions d’euros, dels quals un 71% procedeix de l’activitat empresarial de les entitats.