L'exposició sobre elBulli i Ferran Adrià arriba a Londres

El xef català considera "increïble" portar la mostra en un dels museus més importants de la capital britànica

L'exposició sobre Ferran Adrià i el Bulli arriba a Londres després de 12 mesos al Palau Robert de Barcelona, en la que és la seva primera sortida internacional. La mostra, que a la capital britànica es titula 'elBulli: Ferran Adrià and The Art of Food' (El Bulli: Ferran Adrià i l'Art del Menjar) va ser visitada per més de 650.000 persones a Catalunya, i s'inaugurarà oficialment a Londres el proper 4 de juliol. El públic podrà descobrir l'univers d'El Bulli a la Somerset House de Londres fins el 29 de setembre.

La mostra, que la Somerset House considera com un "testament de l'abundant talent, el geni i l'ambició" de Ferran Adrià, permetrà als anglesos descobrir el procés que seguia el xef català a l'hora de presentar els seus plats a Cala Montjoi, amb notes manuscrites i esbossos de plats, models de plastilina, menús originals o coberteria.

L'exposició s'ha presentant a Londres la mateixa setmana que El Celler de Can Roca ha estat nomenat en aquesta ciutat com el millor restaurant del món, prenent el relleu al danès Noma i assolint el mateix nivell que va mantenir El Bulli en cinc edicions. Somerset House pretén explorar la figura de Ferran Adrià, el cuiner més influent dels darrers anys, i que fou nomenat xef de la dècada per 'Restaurant Magazine' l'any 2010.

El propi xef català ha explicat en declaracions a la premsa que estava molt satisfet de portar a Londres l'exposició, perquè és una de les ciutats que més li agrada. Adrià ha dit que la Somerset House "fora dels dos o tres museus com la Tate" és un dels "més moderns" del món, amb dos milions i mig de visitants. "És una gent a qui li agrada el risc, i El Bulli és risc", ha destacat el cuiner català.

Segons Ferran Adrià, en els propers 4 o 5 mesos es parlarà "molt" de la cuina catalana en el món anglosaxó, tant per l'èxit d'El Celler de Can Roca com per la mostra que acollirà la Somerset House. "Aquestes coses són molt importants pel país", ha destacat el cuiner, que ha remarcat que la mostra acostarà Catalunya a "potencials turistes de qualitat". "Mai s'havia fet una exposició sobre un restaurant, i és molt important explicar-ho a Catalunya, i ser el primer", ha afegit.

Per Ferran Adrià, la mostra és "divulgativa i lúdica", una exploració "fantàstica" del procés de treball d'El Bulli. "És una manera d'inculcar la innovació, és una exposició molt lligada a la innovació, però de manera molt senzilla", ha destacat el xef. Adrià ha confessat que quan la mostra era a Barcelona hi anava sovint per veure el creixent interès en el món de la cuina.

Ferran Adrià també ha explicat a la premsa que en els propers dies presentarà en públic el "nom simbòlic" del seu nou projecte, El Bulli Foundation, que comptarà amb algun "adjectiu" per fer-lo més especial. A més, Ferran Adrià ha recordat que el mes de novembre faran la presentació oficial de la fundació, que pretén deixar un llegat a la societat i, que, segons ha dit, no té pressa per obrir.