CiU proposa que l'Estat tanqui el PIF de l'Aeroport de Girona

Volen que traslladi els equips i el personal al Port de Palamós

Els diputats gironins de CiU a Madrid s'han fixat com a objectiu fins a final de legislatura aconseguir que l'Estat converteixi el Port de Palamós (Baix Empordà) en punt transfronterer Schengen. Aquest tràmit faria que vaixells, i molt especialment creuers, poguessin fer a Palamós la primera escala si procedeixen de fora de la UE. El diputat Jordi Xuclà ha recordat que l'Estat és el país europeu amb més punts transfronterers Schengen però que, fins ara, no han tramitat l'autorització per al port empordanès.

Per això, CiU s'avança a les justificacions que pugui donar l'Estat i ha proposat usar els mateixos recursos i personal que es destinen al Punt d'Inspecció Fronterera (PIF) de l'Aeroport de Girona i traslladar-los a Palamós. D'aquesta manera, argumenten, no hi hauria cap despesa extraordinària. "Hem de reconèixer que després d'anys de reclamacions, el PIF de l'aeroport té un funcionament quasi nul", ha manifestat Xuclà, que entén que la inversió realitzada es podria aprofitar a Palamós. "Fem una proposta constructiva i que econòmicament és viable", ha remarcat.

Xuclà també ha detallat que es podria disposar d'una "unitat mòbil" i, en cas que calgués inspeccionar algunes mercaderies que es volguessin importar o exportar des de l'aeroport, es pogués traslladar des del port fins a les instal·lacions de Vilobí d'Onyar. El diputat reconeix que tot just llencen ara la proposta i que, a partir d'aquí, iniciaran una negociació "portes endins" amb el Ministeri de l'Interior. Xuclà espera que el fet que el ministre Jorge Fernàndez Díaz sigui català els pot ajudar a fer realitat la proposta. "Esperem que sigui sensible a les necessitats del turisme i l'economia del Baix Empordà", ha manifestat.

Reconèixer la cuina catalana

La diputada Montse Surroca ha explicat que CiU està impulsant una proposició no de llei que, segurament, portaran a aprovació de la Comissió de Cultura del Congrés en els propers dies per reconèixer la singularitat de la cuina catalana. Surroca ha explicat que volen sumar els suports de tots els grups i que aquest és un requisit necessari per tal que pugui prosperar la candidatura que des de Catalunya s'està impulsant per tal de reconèixer la cuina catalana com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, que concedeix la Unesco.

Crítiques a la gestió en infraestructures del PP

El diputat de CiU Jordi Xuclà ha volgut valorar les polítiques en matèria d'infraestructures que el PP ha dut a terme a la demarcació en l'any i mig de legislatura. Segons ha valorat, el PP està fent "millor campanya de comunicació" que el PSOE però, segons denuncia, "la realitat és que només hi ha uns pocs quilòmetres en obres de l'N-II".

Segons ha afegit, el grup de CiU estarà "molt atent" al ritme d'obres del tram Caldes de Malavella-Sils -que el calendari diu que ha d'estar acabat al gener del 2014- i també ha criticat que l'Estat no hagi fet ús encara de la fórmula del peatge a l'ombra per impulsar més trams de l'N-II. Xuclà considera, en canvi, que la Generalitat ha fet un "ús i abús" d'aquesta fórmula, que consisteix en què una empresa privada fa les obres i després l'administració els retorna la inversió pagant per cada vehicle que fa ús de la via.