Pla pilot a Girona per impulsar la psicomotricitat infantil

Esportcat es desenvoluparà a l'escola Veïnat de Salt, Verd de Girona i La Draga de Banyoles

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, ha presidit aquest dimarts a Girona la presentació del pla pilot d’alfabetització motriu impulsat per Esportcat en diverses escoles de la demarcació de Girona. El pla neix amb l’objectiu d’afavorir el desenvolupament de les habilitats bàsiques esportives en nens i nenes de 3 a 5 anys en horari extraescolar.

L’acte s’ha celebrat a l’Escola Verd de Girona, un dels tres centres on es posarà en marxa la iniciativa a partir del proper mes de gener. Segons la directora del projecte, la remadora Aina Cid, l’objectiu és “posar les bases sòlides per un programa de psicomotricitat a l’escola”, tenint en compte que el 40 per cent de nenes i nens pateixen sobrepès o obesitat infantil. “Diversos estudis relacionen la psicomotricitat amb la pràctica esportiva: com més alt és el nivell de psicomotricitat d’un infant, més actiu serà físicament en el futur i farà més esport”, a banda que es redueix la probabilitat de patir sobrepès, ha exposat.

Per la seva banda, Anna Caula ha afirmat que “ampliem la mirada amb una iniciativa que estimula la pràctica d’activitat física entre els infants, i ho fa en una situació d’igualtat”. La secretària general ha recordat que “l’esport suma el seu rol en l’educació 360 que ofereixen les escoles” i ha subratllat que “la psicomotrocitat afavoreix la pràctica esportiva en una estimulació primerenca, partint del joc”.

Aquesta nova iniciativa demostra, segons ha dit, “la transversalitat” del món de la pràctica esportiva, i és un exemple “d’esport circular”, on cada àmbit que hi intervé retroalimenta l’altre. Anna Caula ha agraït el treball en xarxa entre institucions que fa possible la posada en funcionament del projecte.

Les escoles Veïnat (Salt), La Draga (Banyoles) i Verd (Girona) seran els centres del programa pilot extraescolar per desenvolupar la psicomotricitat en nenes i nens de 3 a 5 anys, l’objectiu del qual és augmentar l’adherència a la pràctica de l’esport, disminuir l’obesitat i millorar la salut infantil, millorar el nivell d’autoestima dels infants i la pertinença al grup, i permetre el desenvolupament del futur esportista.

Equitat en el desenvolupament motriu

En el marc del pla, es treballarà el desenvolupament de les habilitats bàsiques esportives, les quals estan formades per les aptituds bàsiques esportives (equilibri, ritme, creativitat, coordinació, força, resistència) i pels moviments bàsics de l’esport (moviments locomotors i de control d’objectes). Amb la millora d’aquestes habilitats es busca garantir l’equitat del desenvolupament motriu, de manera que es proporcionin les mateixes possibilitats de millora i, per tant, disminueixin les diferències en el desenvolupament motriu abans de començar l’educació primària.

El projecte consta de tres fases: la detecció del nivell de psicomotricitat de l’alumnat d’infantil, la implementació d’un programa extraescolar i, finalment, l’avaluació de l’impacte del programa. La detecció del nivell de l’alumnat es farà a l’escola durant la classe de psicomotricitat, dins l’horari escolar ordinari. Les sessions de detecció aniran a càrrec d’Aina Cid, acompanyada dels monitors/es corresponents de cada escola.

D’altra banda, les activitats extraescolars les duran a terme grups de trenta alumnes a cada escola dividits segons el nivell de psicomotricitat (alt, mitjà, baix), dues hores per setmana durant catorze setmanes, i aniran càrrec de monitors dels Consells Esportius del Gironès i el Pla de l’Estany prèviament formats. Finalment, i un cop finalitzades les sessions, es repetirà el procediment d’avaluació de nivell psicomotriu i es farà un estudi dels resultats obtinguts.

En la presentació, també hi han assistit la directora de l’Escola Verd, Maria Lluïsa Roca; el representant territorial de l’Esport a les Terres de l’Ebre, Joan Lluís Barberà; la representant territorial de l’Esport a Girona, Anna Julià; el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran, i representants dels Consells Esportius del Gironès i el Pla de l’Estany.