El projecte ''Patis artístics'' finalitza amb 19 actuacions en 14 instituts

La iniciativa vol apropar la cultura als joves de 12 a 18 anys

L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva ha finalitzat la primera edició del projecte “Patis artístics” amb un total de 19 actuacions en 14 instituts. Aquest projecte té per objectiu acostar la cultura als joves de 12 a 18 anys i ho ha fet oferint espectacles de diverses disciplines artístiques a les hores del pati dels centres d’educació secundària. Això ha permès visibilitzar i promoure els artistes joves de la comarca, que han estat els encarregats dels espectacles     

Aquest projecte ha estat impulsat per l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva i hi ha participat alumnat, professorat, joves artistes i professionals de joventut de la comarca.

Alhora s’ha comptat amb la participació de l’alumnat en el procés de decisió de l’actuació a fer a cada institut, ja sigui votant la temàtica o directament l’artista, a través de les hores de tutoria, les hores de pati o un formulari en línia. 

En aquesta primera edició 4.310 joves d’entre 12 i 18 anys de la comarca han visualitzat un mínim d’una actuació. La valoració de les actuacions ha estat positiva tant per part de l’alumnat com dels artistes, i l’Oficina Jove preveu una segona edició. 

Les 19 actuacions realitzades s’han dut a terme gràcies a la participació de 10 joves artistes de la Selva amb espectacles de circ, màgia, música, dansa o teatre. 

El conseller de Joventut a l'ens selvatà ha explicat: "L’oferta cultural per molts joves als municipis de la Selva és insuficient. Són pocs els espais destinats al foment de la creació cultural juvenil, tant col·lectiva com individual, més enllà dels centres privats, sovint poc accessibles per al col·lectiu jove.” Per això, i amb l'objectiu d'afavorir la creació cultural juvenil, "creiem imprescindible fomentar el seu accés i consum, així com trobar noves propostes i nous espais i mitjans d’expressió que no només passin per les pantalles i que alhora responguin a les seves inquietuds", ha assenyalat Hervias.

Un projecte que tindrà continuïtat

També es preveu que la segona fase del projecte, que alguns instituts ja han realitzat, doni continuïtat a la iniciativa. Aquesta segona fase preveu la creació de comissions formades per joves, professionals de joventut i altres agents del municipi per tal d’obrir espais a la creació artística per part del jovent, ja sigui en el marc de l’institut o d’altres equipaments municipals, com els espais joves.

“Patis Artístics” rep el suport de la Direcció General de Joventut i la Diputació de Girona, així com alguns ajuntaments de la comarca que han apostat per seguir oferint actuacions al llarg del curs. Per conèixer les obres presentades i conèixer els artistes, l’Oficina Jove ha elaborat un catàleg que es pot consultar aquí. 

S’ha elaborat un vídeo resum del projecte i està previst publicar-lo a les xarxes socials de l’Oficina, així com les càpsules audiovisuals on es poden veure algunes actuacions.

“Patis Artístics” proposa, d’una banda, oferir una programació cultural de petit format durant les hores del pati en alguns instituts de la comarca, i d’altra banda, implicar l’alumnat tant en el disseny de la programació com en el procés de creació artística, amb l’objectiu que cada municipi es pugui apropiar el projecte. En aquest sentit s’ha volgut incorporar la col·laboració dels diferents agents educatius de la comunitat amb la finalitat de multiplicar les oportunitats d’aprenentatge i avançar cap a la igualtat d’oportunitats en l’accés a la cultura.