Compte enrere pel Black Friday amb la incògnita de com afectarà la inflació en les ofertes

La lenta arribada del fred i la presència de turista internacional marcarà la campanya

El divendres 25 de novembre és una data marcada en negre en cada cop més negocis. La celebració del 'Black Friday' sembla haver-se consolidat en el comerç català, que des de fa anys prepara ofertes específiques per aquesta data que ja suposa el tret de sortida la campanya de Nadal.

Enguany la cita arriba marcada per un nou element: la inflació. Segons el sector minorista, aquest factor ha reduït dràsticament els marges de botigues i comerços, retallant també la seva capacitat de fer ofertes. Paral·lelament, temen que l'encariment de la vida també restin afany consumista, tot i que confien que el turisme i l'elevat estoc de roba d'hivern per les altes temperatures acabin d'animar la cita, que preveuen que iguali els registres del 2019.

"L'any passat el cap de setmana de Black Friday va ser un dels millors de l'any a nivell comercial", recordava el comerciant i vocal de Barcelona Oberta Joaquim de Toca. A parer seu, l'encariment dels transports i els subministraments energètics de les botigues han tocat els marges del comerç, de manera que és va difícil anticipar grans ofertes en tots els negocis. No obstant això, opina que aquest fet no està renyit amb fer una bona campanya de vendes basada en les compres de Nadal "anticipades" i la despesa que facin els turistes que ja omplen els carrers de la capital catalana.

"Veiem molts turistes a la ciutat, l'any passat per aquestes èpoques n'hi havia molt pocs. Ells no venen pel Black Friday, però els que estigui aquí aquell cap de setmana també compraran, el que farà que potser superem les vendes de l'any anterior", ha vaticinat. Pel que fa a les contractacions, aquest representant dels comerços barcelonins reconeix que la consolidació d'aquesta nova cita de les compres ajuda a anticipar el reforç de plantilla que abans les botigues feien a mitjans desembre. "Abans els contractaves tots pel pont, però ara ho divideixes i alguns els incorpores pel Black Friday", destaca.

El repte de la logística

Més enllà de les botigues a preu de carrer, el Black Friday té un elevat component de compra en línia. Una modalitat en auge des de fa anys, però que va disparar la seva popularitat durant la pandèmia. Per a Cristian Castillo, professor d'Economia i Empresa a la UOC, el comportament d’aquest negoci és altre de les grans incògnites del Black Friday d'aquest any. "El model de distribució urbana de mercaderies motivat pel comerç electrònic requereix una conversió", apunta. Segons assegura, cal que els usuaris comencin a assumir que fins ara els preus mostraven una situació "irreal i insostenible" amb lliuraments "ultraràpids i sense cost" que ja no són "realistes".

"La campanya podrà ser bona amb vendes generalitzades, però els usuaris potser s'ho pensen abans de fer aquella compra tan impulsiva", afegeix. Tot i això, descarta que es repeteixin els problemes de subministrament viscuts en el passat en productes vinguts d'Àsia. En aquest sentit, assegura que tot i la reducció dels preus dels contenidors de mercaderies, l'encariment del transport per carretera causat per l'auge dels carburants pot suposar un increment d’aquestos costos d'un 6-8%, tot i que aquest encariment no necessàriament acabarà repercutint-se al preu final.

Per als centres comercials, el Black Friday també es veu com l'inici d'una campanya de Nadal que preparen amb molt d'optimisme després d'anys marcats per les restriccions al consum que va imposar la pandèmia. Joan Checa, Màrqueting Manager de Diagonal Mar, assegura que les previsions que tenen ells per aquesta setmana són "bastant bones", ja que les afluències i les vendes de l'últim mes han sigut semblants a les del 2019. "Ja som en nivells prepandèmia i això és molt positiu", assegura.

D'altra banda, considera que la inflació no tindrà massa impacte pel que fa a les ofertes, pel que fa als consumidors, espera que els clients valorin els descomptes i aprofitin per avançar compres de Nadal a un preu més ajustat. "El Black Friday va començar més al sector de la tecnologia, però totes les grans marques s'hi sumen avui. Si ens donem una volta la setmana vinent, trobarem ofertes a totes les grans marques", preveu. Segons ell, aquests dies de compres i consum també serveix al comerç "tradicional" per reivindicar els seus atributs de proximitat i atenció personalitzada davant l'auge de les compres en línia.