L'EMD de l'Estartit justifica que avançar les subvencions ''no s'ajusta a llei''

El secretari-interventor explica que cal "justificar-ho"

Diverses entitats de l’Estartit (Baix Empordà) van reclamar en una concentració el passat 31 d’octubre que se’ls bonifiquin les subvencions pendents per realitzar les seves activitats. Poc després, en el ple de l’Ajuntament de Torroella es presentava una moció en la qual s’argumentava que l’EMD no assumeix el pagament de les obligacions contemplades al pressupost, com és el pagament a les entitats i associacions del municipi.

En aquest sentit, el secretari i interventor de l'EMD de l'Estartit ha respost a l’ofici emès per l’alcalde de Torroella, el passat 10 de novembre en relació amb l’informe sobre les subvencions a les entitats locals.

El secretari i interventor, a la carta de resposta a l'alcalde de Torroella, afirma que no pot autoritzar el pagament de bestretes de més del 50% de les subvencions concedides abans de la seva justificació perquè no s’ajusta a dret, malgrat que aquest pagament del 100% abans de justificar una subvenció es feia perquè se seguia el model de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí.

En aquest sentit, aclareix que el pagament de bestretes de subvencions abans de la seva justificació és una via extraordinària i que fer el pagament del 100% és una via excepcional que requereix una justificació expressa per a cada cas concret. Per tant, el pagament de la totalitat de les subvencions concedides es realitza un cop s’ha justificat correctament l’execució i despeses de la mateixa.

En l’escrit, a més, detalla que durant el 2022 l'EMD ha destinat a subvencions per a associacions locals un import total de 67.000 euros, que representen el 2,86% dels 2.343.012,41 euros d'ingressos corrents, mentre que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ,durant el mateix any, hi ha destinat un import total de 142.600 euros, que només representen el 0,80% dels 17.859.712,04 euros d’ingressos corrents.

Així doncs, l’esforç econòmic de l’EMD de l’Estartit per subvencionar les associacions locals és 3,58 vegades superior a l’esforç econòmic de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí. D'altra banda, a la carta, el secretari-interventor ha reclamat a l'alcalde de Torroella de Montgrí el pagament de la transferència corresponent al mes de novembre que no ha estat ordenada en el termini habitual.