L'alt empordanès Jordi Font, escollit novament director del Memorial Democràtic

Va dirigir-lo prèviament del 2019 fins el 2021

El Govern ha aprovat avui el nomenament de l’historiador Jordi Font Agulló com a nou director del Memorial Democràtic. Nascut a Sant Miquel de Fluvià (Alt Empordà) el 1964. És Doctor en Història comparada, Política i Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb la tesi doctoral Una herència incòmoda. Mecanismes de construcció i de transmissió d’una història crítica de la memòria social del franquisme.

És professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) al Departament d’Història Moderna i contemporània. També va ser professor associat de la Universitat de Girona (UdG), on va impartir assignatures sobre cultura contemporània i museologia. Gestor cultural i comissari d’exposicions, Jordi Font Agulló també ha treballat com a investigador i és també autor i editor de nombrosos llibres i publicacions sobre el Franquisme, l’exili o la memòria. Ha dirigit la seva carrera professional i la seva carrera acadèmica envers la gestió de museus, la difusió del patrimoni de caire cultural i memorial i l’anàlisi de les polítiques públiques de memòria. També ha fixat els seus interessos en el camp de l’art i la cultura actuals i la investigació en l’àmbit de la història social i política contemporànies en relació amb els processos memorialitzadors.

Font ja havia estat director del Memorial Democràtic del març de 2019 fins al setembre de 2021, i, prèviament –del gener de 2008 fins al març de 2019- havia estat al capdavant del Museu Memorial de l’Exili (MUME), centre que també està adscrit al Departament de Justícia, Drets i Memòria.

Entre els objectius com a màxim responsable del Memorial Democràtic hi ha el de reforçar la institució com a entitat dedicada al foment i la preservació de la memòria del període comprès entre la Segona República i les primeres eleccions al Parlament de Catalunya. El nou director també apostarà més recerca, establir més vincles amb les universitats i entitats memorialistes i promocionar el patrimoni relacionat amb la memòria.