El ple de Girona aprova per la mínima el topall del 15% dels pisos turístics amb vots de l'oposició

Guanyem, el PSC i el regidor no adscrit critiquen haver de votar sota "l'amenaça" que la moratòria decaigui

El ple de Girona ha aprovat el topall del 15% dels pisos turístics als diferents barris i sectors de la ciutat amb el vot per la mínima de l'oposició, i enmig de les crítiques d'haver-lo hagut d'avalar sota "l'amenaça" que la moratòria de llicències decaigui. Guanyem Girona i el PSC, de fet, han optat per fer un vot diferenciat (amb només un dels seus membres votant-hi a favor).

Durant el debat, l'oposició en bloc ha criticat l'equip de govern per anar "a darrera hora" amb la proposta, posant-los al damunt "una espasa de Dàmocles". A més, els grups també han posat en dubte que s'apliqui "un model de traç gruixut" a tota la ciutat, perquè el topall s'aplica de manera homogènia "sense anar al detall" de la realitat dels diferents barris.

Per fixar el topall de pisos turístics a la ciutat, l'equip de govern (JxCat i ERC) ho ha fet a través d'una modificació del Pla General, que s'ha entrat al ple per la via d'urgència. El malestar de l'oposició ja s'ha fet evident des del primer moment; perquè precisament, a l'hora de votar la urgència, tant Guanyem com el PSC ja han optat per fer un vot diferenciat. Tan sols un dels membres de cada grup hi ha votat a favor.

"És obvi que tenim al damunt una espasa de Dàmocles, perquè si la modificació no tira endavant, s'aixecarà la moratòria de llicències", ha criticat la regidora de Guanyem, Cristina Andreu. "Les conseqüències d'allò que pot passar ens han portat a una situació extrema, i a optar per la via del vot diferenciat", ha afegit la portaveu del PSC, Sílvia Paneque.

I aquesta crítica, que a l'hora de votar la urgència tan sols s'ha esbossat, s'ha desplegat del tot durant el debat de la proposta. Perquè aquí, gairebé tota l'oposició en bloc no ha estalviat retrets cap a l'equip de govern. No només pel que fa al fons (és a dir, al topall del 15% dels pisos turístics) sinó també, i sobretot, per les formes com s'ha portat al ple.

El regidor no adscrit, Daniel Pamplona, ha criticat que no veia "un full de ruta ni una perspectiva clara" sobre què vol impulsar l'equip de govern en matèria de turisme. Pamplona ha criticat que s'apliqui un topall homogeni a tots els barris de Girona, quan els pisos turístics "tenen diferents intensitats" i caldria haver anat "molt més al detall". A més, el regidor també ha afirmat que la proposta s'ha portat a ple sense haver estat "consensuada ni debatuda" com calia, i ha acusat JxCat i ERC d'haver-los portat fins a un "cul-de-sac" (perquè d'aquí a quatre dies, si no s'aprovava, la moratòria decauria).

"Manca de diàleg"

La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, també ha criticat "manca de diàleg" per part de l'equip de govern. "Per la importància del tema, hauria estat molt positiu arribar a un acord que tingués un suport molt més ampli del que hi haurà", ha lamentat.

Per a Paneque, haver de permetre que la proposta s'aprovi per no "anar a pitjor", és conseqüència de la "desídia, la inacció i la manca d'impuls polític" de JxCat i ERC, que els han portat a anar "a darrera hora". "I això és especialment greu", ha insistit, justificant que des del PSC han optat per fer un vot diferenciat per evitar que la moratòria decaigués.

Per últim, en relació a la proposta de fixar un límit del 15% dels habitatges d'ús turístic (HUT), la portaveu socialista ha criticat que s'hagi optat per "un model de traç gruixut quan la realitat per barris a Girona és molt diferent". I ha dit que, al seu entendre, la proposta s'hauria d'acompanyar d'una normativa específica (que fixi, per exemple, quin és l'aforament màxim que es permet per pisos turístics i concreti qüestions de bona convivència).

"Un dia trist"

Per part de Guanyem, la regidora Cristina Andreu ha definit la proposta com "una gestió incorrecta" del "conflicte" que suposa el turisme amb el dret a l'habitatge. "Avui és un dia trist", ha dit. "Ens esperàvem que aquesta regulació reorientés els efectes perversos de la concentració turística, però veiem que amb aquesta proposta, el govern ratifica Girona com una ciutat de visitants", ha criticat.

Andreu ha recordat que Girona està inclosa dins les zones amb declaració d'habitatge tens i ha criticat que no s'hagi apostat per fixar un topall de HUT "molt més ajustat" a cada barri. "A Ciutat Vella, ja tenen un 7% de pisos turístics i la situació a Barcelona és la que és; i aquí, apostem per fixar un màxim del 15%", ha dit la regidora, recordant que, per contra, a la ciutat "hi ha un dèficit dramàtic d'habitatge social" (on el percentatge se situa al 3%).

El vot diferenciat de l'oposició ha provocat que la votació de la proposta, que ha tirat endavant inicialment, hagi estat molt trossejada. En concret, ha sumat quinze vots a favor (els de JxCat i ERC, i els d'un regidor del PSC i Guanyem); set abstencions (cinc del PSC, la regidora de Cs i el regidor no adscrit) i cinc vots en contra (els de la resta de Guanyem). La regidora de Cs, Míriam Pujola, no ha intervingut al ple -però sí que ha votat- perquè està malalta i el seguia des de casa.

El tinent d'alcaldia d'Urbanisme i portaveu de l'equip de govern, Lluís Martí, ha agraït que la regulació hagi pogut tirar endavant. Martí ha defensat que, al seu entendre, el topall del 15% dels HUT "afavoreix que allà on hi hagi excés de pisos turístics això no es doni" i que, per contra, altres sectors de la ciutat puguin sumar-ne "i que revifin la vida dels barris". El tinent d'alcaldia també ha recordat que, a partir d'ara, després que la proposta s'hagi aprovat inicialment -i la moratòria de llicències no decaigui- s'obre un període "perquè tots puguem parlar".

La modificació que fixa un topall del 15% de pisos turístics als diferents barris i sectors de Girona suposa que, de facto, no es puguin obrir més HUT al Barri Vell i a part del Mercadal. Perquè en tot aquest àmbit (actualment afectat per la moratòria) el percentatge de pisos turístics ja s'enfila al 15,15%.

Sí que hi haurà, però, una excepció. En aquells casos en què un promotor faci una reforma integral d'un edifici, i hi incorpori un ascensor, es permetrà que la primera planta del bloc es destini a pisos turístics.