Clou la 41ena Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners amb 50.000 visitants

Sergi Roca, de 20 anys i veí del municipi, ha ideat la millor ratafia d'aquest any

Unes 50.000 persones han visitat la 41ena Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners (Selva), que avui ha baixat el teló de l’edició més multitudinària. Des del dijous, i especialment durant el cap de setmana, els visitants han omplert els diferents espais i han completat l’aforament de la cinquantena d’activitats organitzades.

La fórmula de tastos de ratafia a través de tiquets i amb copes de vidre han servit per a degustar les creacions de productors de ratafia d’arreu del territori, que en un gran percentatge han esgotat l’estoc d’ampolles que havien posat a la venda. També ha tingut èxit la tirada especial de 700 ampolles de la Ratafia 1842, especial 25è aniversari, que el mateix dissabte a migdia ja s’havia esgotat.

Aquesta edició limitada, envellida amb fusta de castanyer, ha estat una de les novetats proposades enguany per la Confraria de la Ratafia, juntament amb la nova carta de Ratafies de Santa Coloma, presentada avui. Està formada per cinc ratafies amb receptes originals de Santa Coloma que s’han recuperat els darrers anys i que actualment s’estan elaborant a la cooperativa local la Sobirana i a l’obrador Malhivern. Aquesta carta serà permanent a bars i restaurants de la població.

D'altra banda dins el marc de la festa s’ha editat la novel·la “Quaranta llunes, quaranta sols”, de l’escriptor colomenc Josep Solà, i editada per la Confraria de la Ratafia amb la col·laboració d’Òmnium Cultural. Una obra ambientada en la Santa Coloma de mitjans de segle XIX.

Alhora, s’ha inaugurat una mostra fotogràfica de gran format ubicada als aparadors d’una vintena de comerços de la ciutat. Es tracta d’un recull d’imatges que mostren al visitant les diferents vinculacions del municipi amb tot allò que envolta la ratafia: des de les herbes remeieres fins a la Festa del novembre, passant per imatges dels tallers de ratafia, les activitats lúdiques i festives que s’organitzen al seu voltant, el patrimoni cultural i natural.

Creixement de la Festa en tots els àmbits

En total han estat quatre dies amb activitats per a tots els públics, amb xerrades tècniques, sortides al bosc, concerts, tallers, visites guiades, cercaviles, jornada castellera, cursos, exposicions i activitats gastronòmiques. També la Cursa de la Ratafia, celebrada avui per muntanyes i camins de l’entorn de Santa Coloma, ha batut rècord de participació amb 650 atletes.

La Gala de la Ratafia, celebrada el divendres, va servir per coronar a Sergi Roca, de Santa Coloma de Farners, com a guanyador de la millor ratafia del concurs d’enguany, que ha comptat amb 222 creacions casolanes. Roca, de només 20 anys, exemplifica el relleu generacional que viu aquesta tradició, i que també es percep amb la gran implicació dels joves en l’organització d’una Festa que cada vegada compta amb la participació de més entitats del municipi.

En el transcurs de la gala també es va nomenar Confraressa d’Honor de la Festa de la Ratafia a Àstrid Van Ginkel, experta en usos i aplicacions de les plantes.

A banda dels milers de persones que han visitat la Festa de la Ratafia, aquesta ha estat seguida arreu a través del canal Ratafia TV, que ha retransmès activitats, entrevistes i reportatges durant tot el cap de setmana.